NAM gaat wederom naar gas boren in Assen

DELEN

Sinds 1994 wint de NAM ( Nederlandse Aardolie Maatschappij ) al aardgas vanaf de gaswinningslocatie Assen. In het voorjaar van 2009 heeft de NAM vanaf deze locatie een extra put geboord om een gasreservoir te bereiken. De gasvelden in en om Assen bestaan uit verschillende blokken. Om twee geïsoleerde blokken te bereiken is NAM van plan om vanaf de locatie Witten twee nieuwe putten te boren.

Vanaf juli staat er een boortoren op de bestaande NAM-locatie Witten op de hoek van De Haar en de Witterbroek in Witten. Vanaf de locatie Witten gaat de NAM twee putten boren. De eerste put loopt naar gasveld Assen-Zuid. De tweede put loopt naar Eleveld-Noord. De werkzaamheden nemen ongeveer vier maanden in beslag.

Gasveld Assen-Zuid

Een van de nog te boren putten gaat naar een gasreservoir dat nog niet eerder is aangeboord en dus ook niet eerder aardgas geproduceerd heeft. Het reservoir ligt richting het Asserbos in de buurt van het NAM-kantoor en draagt de naam Assen-Zuid.  NAM heeft de gewoonte om velden namen te geven.

Gasveld Eleveld-Noord

De tweede put die geboord wordt vanaf locatie Assen gaat onder het NAM kantoor door richting het dorpje Eleveld en draagt de naam Eleveld-Noord. Zo komt het dat dit aardgasveld onder Assen-Zuid ligt, maar niet zo heet. Het gaat hier om een geïsoleerd aardgasreservoir dat bij een bestaand gasveld hoort maar iets zuidelijker ligt.

Aardbevingen

In augustus 2013 liet het college van B en W van de gemeente Assen in antwoord op vragen van de PvdA weten dat de kans op aardbevingen door gaswinning in en rondom Assen klein waren. Echter nog geen vijf maand later, in de avond van 5 februari 2014, vond er in de omgeving van Geelbroek (Assen) een aardbeving plaats. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,0 op de schaal van Richter.

Het is niet de eerste keer dat Assen te maken heeft met een aardbeving. De eerste aardbeving vond plaats bij Assen op 26 december 1986 en sindsdien zijn er door het KNMI in dit gebied ongeveer 1000 aardbevingen geregistreerd met een maximale magnitude van 3,6.

© Foto – Nieuws in Assen.