Nederlander Coldenhoff wint kwalificatierace MXGP Assen

DELEN

ASSEN – Glenn Coldenhoff had geen haast om naar zijn plek achter de tafel te komen voor de persconferentie aan het einde van de eerste dag Wereldkampioenschap Motocross Grand Prix in de zandbak van het TT Circuit Assen. De Nederlander wist eerder op zaterdag pole-positie voor zich op de eisen in de kwalificatie-race.

De crosser uit het Noord-Brabantse Heesch wist zijn Belgische concurrent Jeremy van Horebeek voor de blijven met een verschil van . Het maar liefst zes seconden. De leider in het kampioenschap, de Fransman Romain Febvre, vertrekt zondag vanaf de vierde startplek. Zijn landgenoot Gautier Paulin start vanachter het derde hekje.

Tijdens de persbijeenkomst liet Coldenhoff weten dik tevreden te zijn, hoewel hij het parcours vrij pittig vond en op sommige plekken smaller dan aanvangelijk verwacht. Maar de Brabander sprak wel lovende woorden over de voorzieningen op en rond het TT Circuit Assen. Wat hem betreft strijkt het hele circus ook volgend jaar weer neer op het circuit nabij de Drentse hoofdstad.

In de kwalificatie-race van de klasse MX2 was Harri Kullas uit Finland de snelste man op het zandparcours. Hij kwam zo’n drie seconden eerder over de finish dan Max Anstie uit Groot-Brittannië. Pauls Jonass uit Letland start de wedstrijd zondag vanaf de derde plek.

De wereldtitel om de veteranenklasse is zaterdag wel beslist over twee wedstrijden. De Zweed Mats Nilsson werd respectievelijk eerste en derde in de twee races, goed voor 45 punten en de titel.

Naast de strijd om de wereldtitel wordt op het TT Circuit Assen ook gereden om de Europese Kampioenschappen in de klassen EMX125, EMX150 en EMX250. In de de klasse EMX250 is de beslissing reeds gevallen. En wat is er nou mooier dan de huldiging van een Nederlander als Europees Kampioen: Nick Kouwenberg. De coureur uit Elshout (Noord-Brabant) had aan de derde plaats genoeg in de race op zaterdag, om de titel binnen te halen.

Het belooft zondag een spannende dag te worden op het unieke zandparcours dat is uitgelegd over een deel van het TT Circuit Assen. Bijzonder zijn ook de bijna twintigduizend zitplaatsen van waarop de toeschouwers het unieke spektakel kunnen meebeleven. Het publiek kan zondagochtend al vanaf 7.00 uur een plekje zoeken op de tribunes. Het programma begint om 8.00 uur met de warm-up en de eerste race staat gepland om 9.20 uur.

Programma MXGP Assen zondag

8:00  uur EMX 150  Warm-up
8:15  uur EMX 125  Warm-up
8:30  uur EMX 250  Warm-up
9:20  uur EMX 150  Race 2
10:10 uur EMX 125  Race 2
11:10 uur MX2  Warm-up
11:30 uur MXGP Warm-up
11:50 uur EMX 250 Race 2
13:05 uur MX2  Race 1
14:05 uur MXGP Race 1
16:00 uur MX2  Race 2
17:00 uur MXGP Race 2