Nederlandse dames frisbee kampioen van Europa

DELEN

Assen – Het Nederlandse damesteam onder 20 jaar won vorige week de titel “Europees kampioen Ultimate Frisbee” met mooi en sportief spel. Noord Nederland was in dit team vertegenwoordigd met twee speelsters uit Assen.

Op de Europese kampioenschappen Ultimate Frisbee is de hele vorige week door vier jong-Oranje teams in twee leeftijdscategorieën intensief gestreden. Alle teams hebben hard gewerkt en sportief gespeeld en het vrouwenteam met speelsters onder 20 jaar is daarvoor beloond met een zeer verdiende eerste plaats. Dit team was al bij aanvang van het toernooi favoriet, omdat de ruggengraat van het team uit speelsters bestaat die al twee keer eerder een Europese titel op hun naam hadden gekregen, toen ze nog bij de meisjes onder 17 jaar uitkwamen. Het was niettemin een prachtige prestatie omdat de titel verdedigd moest worden tegen sterke teams, met name uit Tsjechië, Frankrijk en Rusland.

De Russische dames hebben zich afgelopen vrijdag in de finale tegen Nederland heftig verweerd met mooie worpen, een straffe verdediging en veel spectaculair duik-, en springwerk. Nederland zette daar een solide defensie en een gevarieerde aanval tegenover. De Nederlandse dames waren ook mentaal sterk. Met een 15-8 overwinning op Rusland pakte Jong Oranje het kampioenschap, de beker en de gouden medaille.

Ultimate frisbee is een snelle sport, waarin fair play gecombineerd wordt met techniek, tactiek, inzicht en samenspel. Ultimate Frisbee wordt zowel binnen als buiten gespeeld. Een frisbeeteam bestaat uit 5 of 7 spelers, die de frisbee in het achtervak van de tegenstander moeten vangen om te scoren. Het aantal jongere beoefenaars van de sport neemt hard toe en de Nederlandse Frisbee Bond (NFB) investeert flink om verdere groei mogelijk te maken. In Nederland wordt er in een landelijke competitie gespeeld, waar ook twee clubs uit Noord Nederland aan meedoen. Dit zijn Gronical Dizziness uit Groningen en Aurora Ultimate uit Assen. Deze twee clubs waren goed op de kampioenschappen vertegenwoordigd, met negen spelers verdeeld over de vier Oranje teams.

De Nederlandse meisjes onder 17 jaar werden bewonderd om hun enorme vasthoudendheid, maar trokken steeds nèt aan kortste eind. Het Hollandse contingent was voornamelijk erg jong, want vier van haar toppers waren reeds doorgeschoven naar het onder 20 team. Ze werden waarschijnlijk mede daarom laatste. De finale in deze categorie ging tussen Duitsland en Oostenrijk, waarbij de Duitse meiden met 13-12 de titel voor zich op wisten te eisen.

De jongens onder 17 hebben vier van hun wedstrijden gewonnen en werden twaalfde. Frankrijk won in deze categorie na een zinderende finale tegen Duitsland.
De Nederlandse heren U20 hadden een zware week, maar sloten wel goed af met twee overwinningen op achtereenvolgens Spanje en Slovenië. Ze kwamen daarmee uit op de 13e plaats. Winnaar in deze divisie werd Italië.

Bij frisbee is geen scheidsrechter en sportiviteit staat daarom hoog in het vaandel. Om die reden worden er aan het eind van het toernooi ook winnaars uitgeroepen van de “Spirit of the Game”. Drie winnaars daarvan kwamen dit jaar uit Oostenrijk. Ook de Sloveense heren onder 20 jaar wisten ook een Spirit-beker voor zich op te eisen.

De Asser club, Aurora Ultimate, traint iedere vrijdagmiddag om 17.30 uur op het sportveld van csvvg Lariks aan de Selma Lagerloflaan. Zowel jongeren (> 11 jaar) als volwassenen zijn welkom om kennis te maken met deze sport.

Meer info:
Aurora Ultimate Assen (Facebookpagina)

Tekst: Aangeleverd
Foto’s: Martine Bootsma