Nederlandse titel korte Duathlon op het spel in Assen

DELEN
Wim Nieuwkerk neemt afscheid tijdens NK Duathlon Assen

Het Nederlands Kampioenschap Duathlon korte afstand wordt zaterdag 25 oktober in Assen afgewerkt. Verleden jaar stond de duathlon voor het eerst op het programma tijdens de dag van de Wintertriathlon. Dat Assen nu al een Nederlands Kampioenschap op de korte afstand mag organiseren, heeft te maken met de kwaliteit van de organisatie. In de afgelopen 31 jaar hebben de medewerkers van de Stichting Wintertriathlon Assen al vele malen het Nederlands Kampioenschap Wintertriathlon mogen organiseren en die evenementen verliepen altijd vlekkeloos. Reden voor de Nederlandse Triathlon Bond NTB de Asser organisatie het NK op de korte afstand toe te bedelen.

Dat Nederlands Kampioenschap staat gepland in de middaguren van zaterdag 25 oktober. Deelnemers moeten 10 kilometer lopen, 40 km fietsen en tot slot 5 km lopen. Start en finish zijn op dezelfde locatie als die van de Wintertriathlon, het sportpark Het Stadsbroek.

Voor deelnemers aan de duathlon staan diverse categorieën op het programma. De mini: 2,5 km lopen, 10 km fietsen en 1,25 km lopen; de sprint (en Asser Duathlon): 5 km lopen, 20 km fietsen en 2,5 km lopen; en het officiële NK Duathlon korte afstand, al eerder genoemd. Er hebben zich nu al ongeveer 100 deelnemers voor dit Nederlands Kampioenschap ingeschreven.

Een bijzondere deelneemster is Stefanie Bouma uit Groningen, die afgelopen zomer nog meedeed aan het EK atletiek in Zurich. Zij startte daar op de marathon. Na een aantal weken geblesseerd te zijn geweest – knieklachten – tracht Stefanie in Assen de draad weer op te pakken.

Afscheid van Wim Nieuwkerk

Bij de heren behoort Wim Nieuwkerk uit Steenbergen tot de deelnemers en hij zal het NK Duathlon korte afstand als zijn afscheid van de duathlonsport beschouwen. In 2001 deed Nieuwkerk voor het eerst mee aan een Nederlands Kampioenschap Duathlon en in 2004 werd hij op het Europees kampioenschap voor Beloften tweede.

Nieuwkerk heeft ook verschillende malen aan de Wintertriathlon Assen meegedaan en hij is diverse malen Nederlands Kampioen Wintertriathlon geweest. De laatste maal in 2011 in Groningen. Ook in Assen greep Nieuwkerk diverse keren de Nederlandse titel wintertriathlon: 2009, 2007 en 2006. Nieuwkerk staat bekend als een duatleet bij uitstek en de organisatie in Assen is blij dat hij het evenement in de Drentse hoofdstad heeft uitgekozen om daar zijn officiële afscheid te plannen.

Tijdens de persbijeenkomst donderdagmiddag in de Bonte Wever te Assen liet Wim weten dat zijn afscheid bewust is “Ik heb vaker willen stoppen. Het ontbreekt me de laatste tijd om telkens weer de moed bij elkaar te rapen. Ik begin er tegen op te zien, steeds maar weer trainen door weer en wind en daarbij…ik wordt in februari vader”, aldus de 33-jarige Nieuwkerk die de eer aan Assen geeft om zijn afscheid te vieren. “Ik hoop wel dat ik op het podium kom, de ambitie is er nog, dus ik ga ervoor”.

Foto © Nieuws in Assen – Robert Beute (L) en Wim Nieuwkerk (R)