Nestlé Health Science steunt iPod project Interzorg

Nestlé Health Science is producent en leverancier van innovatieve dieetvoedingen voor medisch gebruik

DELEN
ASSEN – Mensen met dementie kunnen in een isolement raken, waardoor ze moeilijk contact maken met dierbaren en zorgmedewerkers. Het horen van muziek uit de kindertijd en de jong-volwassenheid kan bij mensen met dementie herinneringen oproepen aan vaak gelukkige moment uit hun leven.

Daarom is Interzorg vorig jaar gestart met het ‘iPod-project’. Omdat de aanschaf van dergelijke apparaten een dure aangelegenheid is, heeft Gonny van der Laan, muziekspecialist binnen Interzorg, een aanvraag ingediend bij Nestlé Health Science om dit project financieel te steunen.

Het goede doel

Nestlé Health Science is producent en leverancier van innovatieve dieetvoedingen voor medisch gebruik. Een paar jaar geleden zijn zij gestopt met het versturen van kerstkaarten aan relaties. Het bedrag dat ze daarmee uitspaarden, hebben ze in een aparte pot gestopt en met dit geld steunen ze ieder jaar een goed doel. Na een oproep om een goed doel aan te dragen, heeft Interzorg het iPod-project uitgelicht en laten weten dat ze op financieel gebied wel wat hulp kunnen gebruiken. Nestlé Health Science vond dit een erg mooi initiatief en zo kwam het dat afgelopen dinsdag 29 maart, Marc Schuurmans (Hoofd Sales Benelux van Nestlé) de cheque t.w.v. € 500,- aan Jan Bos (lid centrale cliëntenraad Interzorg) uitreikte.

Prettige herinneringen

In Amerika ontstond het initiatief van de stichting ‘Music en Memory’ om iPod-projecten op te richten in zorginstellingen. Dit initiatief werd in Nederland opgevolgd met de Stichting ‘Mijn mooiste muziek’, opgericht door Manon Bruinsma. De stichtingen zetten zich in om iPods in te zamelen en uit te delen aan dementerenden. Vaak samen met mantelzorgers, maar als het kan ook met de dementerende zelf, wordt vervolgens een speellijst van zo’n twintig liedjes samengesteld en op de iPod geplaatst. De speellijst bestaat uit liedjes waaraan prettige herinneren kleven. Bijvoorbeeld uit de schooltijd, de eerste liefde, een zomerhit of gewoon fijne dansmuziek. Hiernaast wordt er ook vaak iets ingesproken door de kinderen of worden opnames van vroeger toegevoegd. Bijvoorbeeld opnames van mensen die vroeger cabaret speelden.

Persoonlijke muziek

Het afgelopen jaar hebben tien cliënten van Interzorg een iPod met persoonlijke muziek gekregen. Eerst als pilot, om te ontdekken hoe cliënten het ervaren. Hoe mooi zou het zijn als alle mensen met dementie over zo’n afspeellijst met persoonlijke muziek kunnen beschikken? Met deze € 500,- zijn we in ieder geval een eind op de goede weg en kunnen we weer een aantal mensen blij maken.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen