Nieuwe aanblik Havenkade

DELEN

Assen – Aannemer Van Hattum en Blankevoort startte vrijdag 2 juni met het omhoog brengen van het waterpeil bij Sluis 2, aan de kant van de Havenkom. Hiervoor werden twee pompen geplaatst aan de Havenkade. Hiermee werd het water van de lage naar de hoge kant van de sluis gepompt. De pompen bleven het hele komende weekend in werking.

De verwachting is dat het waterpeil in de Havenkom deze week 2,30 meter hoger staat. Dit geeft dan meteen de langverwachte nieuwe aanblik van de Havenkade. Kort na het omhoog brengen van het waterpeil wordt ook de oude dam bij de Blauwe Klap geleidelijk aan verwijderd.

Sluis 2 is het laatste grote bouwwerk van de Blauwe As: de nieuwe vaarroute door het centrum van Assen. Komende weken vinden nog afrondende werkzaamheden plaats, zoals onder andere het bestraten van de Havenkade. Verder wordt deze maand volop getest en vinden er proefvaarten plaats op het Kanaal.

Foto: Linda Huging

Vanaf 1 juli zijn recreatieboten welkom op de Blauwe As. Dit jaar (2017) wordt gezien als pilot-jaar. Dit betekent dat alle ervaringen met de doorvaarten goed worden bijgehouden. Zo nodig vindt nog verdere afstemming plaats in de bruggen- en sluizenbediening. De tijden van bediening kunnen daardoor nog iets wijzigen. De gemeente vraagt hiervoor begrip van de toervaarders die Assen straks binnenvaren.

De scheepvaart kon al tot aan de kop van de Vaart varen. Recreatieboten kunnen straks verder varen via het Kanaal. Of andersom via de Drentse Hoofdvaart en het Havenkanaal door het Kanaal en Vaart.

Foto: Linda Huging

Foto’s: met dank aan Linda Huging