Nieuwe fotohut in natuurgebied Diependal

DELEN

Assen – Stichting Het Drentse Landschap opende vrijdag 23 maart om 15.00 uur de fotohut Diependal bij het natuurgebied Diependal/Hijkerveld. Geïnspireerd door het nog steeds groeiend aantal fotografen, heeft Het Drentse Landschap op basis van een idee van vrijwilliger Johan Vos een fotohut gebouwd. De hut staat vlak naast de al bestaande vogelkijkhut in Diependal. De fotohut is mede tot stand gekomen dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij.

Fotohutten voorzien in een groeiende behoefte, en zijn op veel plekken te huur. De fotohut bij Diependal ligt op het unieke plek vlakbij de vogelkijkhut. Via een ondergrondse gang is de hut te bereiken. Hier kunnen fotografen (maximaal 2) foto’s maken vanaf een mooi laag standpunt, vlak over het water. Bovendien komen de vogels vaak heel dichtbij. De hut is voorzien van fotovensters met camouflagedoek.

Bijzondere vogels bij fotohut
Dit is de beste plek in Nederland voor de roodhalsfuut. Verder is er kans op goede foto’s van allerlei water en moerasvogels zoals geoorde fuut, dodaars, zomertaling, wintertaling, krakeend, roerdomp, slobeend en in het najaar visarend. Naast de hut is ook een ijsvogelwandje aanwezig. Vanaf 24 maart is de hut te boeken via de site van www.wildernistrek.nl. Tegen betaling kan men hier op een heel bijzondere plaats ongestoord foto’s maken.

Je bereikt de hut via een ondergrondse gang. Hij is perfect gecamoufleerd en deels in de grond verzonken, zodat je vanuit een comfortabele stoel laag over het water kunt fotograferen. Je steekt je lens door een smalle opening met camouflagegaas. Je kijkt uit op rietkragen in de achtergrond. Er is een fraaie boomstronk waar soms een visarend of koekoek op gaat zitten. Rechts van de hut is een ijsvogelwandje aangelegd. Ze laten zich regelmatig zien. Het meest bijzonder is de fotogenieke roodhalsfuut, die in Diependal elk jaar met enkele paartjes broedt en regelmatig voor de hut verschijnt (aanwezig vanaf april).

Je huurt deze hut voor een hele dag. Naar wens van zonsopkomst tot zonsondergang. In de hut is plek voor maximaal twee fotografen. Er is voldoende ruimte voor een derde persoon (als toeschouwer). Breng dan a.u.b. zelf een extra (klap)stoeltje mee.