Nieuwe Kolk Assen Gebouw van het Jaar

DELEN

Nieuwe Kolk Assen Gebouw van het Jaar

Het Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk in Assen van Architectenbureau De Zwarte Hond is het Gebouw van het Jaar 2013 Regio Noord/Oost. ‘Een ruimtelijk feest. Dit avontuurlijk labyrint vraagt erom ontdekt te worden. Een cultureel hart om trots op te zijn’, aldus de jury.

Uit het juryrapport: ‘De jury is buitengewoon onder de indruk van de wijze waarop de architecten van De Zwarte Hond een ontspannen, logische eenheid hebben gesmeed van het complexe programma. Dit is architectuur zoals architectuur is bedoeld.’

De Nieuwe Kolk zet nadrukkelijk een traditie voort van meer dan anderhalve eeuw theater en cultuur op de kop van de Vaart in Assen. In het nieuwe complex zijn literatuur, beeldende kunst, cinema en podiumkunsten intelligent verzameld en uiterst zorgvuldig ingebed in de context. De Nieuwe Kolk geeft theater en cultuur in Assen een nieuwe toekomst.

De Zwarte Hond en de opdrachtgevers van de Gemeente Assen en Actium ontvingen uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette: een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.