Nieuwkerk sluit carrière met duathlontitel in stijl af

DELEN
Nieuwkerk sluit carrière met duathlontitel in stijl af

Een afscheid in stijl. En wat voor een afscheid. Wim Nieuwkerk heeft met overmacht de Nederlandse titel duathlon korte afstand behaald. De atleet uit Dinteloord liet er bepaald geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de Drentse hoofdstad. Met een voorsprong van maar liefst 2 minuten 16 seconden op Daan de Groot (Utrecht) voltooide Nieuwkerk zaterdagmiddag de 10 km lopen, 40 km fietsen en 5 km lopen. Een mooier afscheid kon Nieuwkerk zich niet wensen.

Hij domineerde door op alle afstanden voorin te zitten. Bij het lopen zette Coen de Wit (Arnhem) de snelste tijd op de klokken, maar op slechts één seconde volgde Nieuwkerk al. Op de fietsafstand werd Nieuwkerk vierde en op de laatste loopafstand toonde Nieuwkerk zich de snelste. Een prachtige reeks, waarmee hij onderstreepte nog steeds tot de top te behoren.

Toch neemt de 33-jarige atleet afscheid. “De motivatie om telkens maar weer te trainen ontbreekt. Daarnaast hoop ik over enige tijd vader te worden, een mooi moment voor het afscheid”, liet hij twee weken voor het evenement al weten.

Na afloop, en met de Nederlandse titel op zak, sprak hij: “Ik heb mijzelf vandaag bepaald niet gespaard. Ik was er enorm op gebrand te winnen. Vier weken geleden heb ik het parcours al volledig verkend en twee weken geleden opnieuw. Ik wilde hier zo graag winnen. Wat is nu mooier dan afscheid nemen met een Nederlands Kampioenschap.”

Niemand kwam in de laatste wedstrijd van Nieuwkerk in zijn buurt, hoe graag de concurrentie dat ook had gewild. Na Nieuwkerk en tweede man Daan de Groot, werd de derde plaats opgeëist door de Rotterdammer Teun van der Meulen.

NK Titel bij de dames

Bij de dames kwam het Nederlands kampioenschap in handen van Lesley Smit uit het Duitse Altstätte. Op de eerste loopafstand was zij verreweg het snelst van de vrouwen. Op de fietsafstand liep de Amersfoortse Marina van Dijk weliswaar in, maar passeren zat er bepaald niet in. Op het laatste onderdeel liep Smit zelfs weer een fors aantal seconden uit.

Van Dijk werd in het NK tweede en derde vrouw in de titelstrijd werd Jony Heerink uit Amersfoort.

Lesley Smit legde de basis voor de titel op de eerste loopafstand. “Daar wist ik voldoende voorsprong te pakken. Ik kon met twee minuten speling beginnen aan het fietsen en dat stelde me wel gerust. Want er stond behoorlijk wat wind op het fietsparcours. Op het laatste looponderdeel kreeg ik behoorlijk kramp in mijn kuiten en ik was blij dat ik al een behoorlijke voorsprong had opgebouwd. Daardoor was ik niet bang de eerste plek te verspelen”, aldus de in Duitsland wonende Nederlands Kampioene.