NK Waterstof Challenge met modelauto’s in Assen

DELEN

Assen – Op vrijdag 5 april vindt in Assen het tweede NK Waterstof Challenge met modelauto’s plaats. Deze zogenaamde Horizon Grand Prix is een endurance race met RC gestuurde modelauto’s met een schaal van een op tien. Deze auto’s worden aangedreven met waterstof. Het Drenthe College, Dr. Nassau College, HobbyTime, Horizon en Holthausen hebben nauw samengewerkt om de Horizon Grand Prix in Assen te organiseren. Met steun van de provincie Drenthe en de gemeente Assen is dat gelukt.

Nederlands Kampioenschap
Op het eerste NK in 2018 stonden slechts vier teams aan de start. Dit jaar doen 14 teams uit Nederland en een team uit België mee. Studenten van de deelnemende scholen hebben zich de afgelopen maanden bezig gehouden met duurzaamheid. De modelauto hebben zij zodanig aangepast dat deze op waterstof kan rijden. Het team dat er in slaagt om na zes uur de meeste ronden af te leggen én nog rijdend over de finish komt, mag zich Nederlands Kampioen noemen.

Dit team vertegenwoordigt Nederland in juni op de Wereld Kampioenschappen in Praag. Hier komen teams uit Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Tsjechië, Slovenië, Rusland, Amerika, Polen, Engeland en de Verenigde Emiraten bijeen om tegen elkaar te strijden. Behalve de wereldtitel zijn er ook andere prijzen te winnen, zoals de Energy Award, voor de zuinigste auto; de Innovation Award, voor de beste innovatie; de Body Award, voor de meest futuristische carrosserie: de Pit Award, voor het team dat zich tijdens de race het beste gedraagt, niet alleen ten opzichte van elkaar, maar ook naar het publiek toe.

Activiteiten
Behalve de strijd om het Nederlands kampioenschap zijn er op 5 april ook meerdere (duurzame) bedrijven aanwezig, bijvoorbeeld het bedrijf Holthausen. Holthausen heeft geïnvesteerd in een zero-emissie oplossing, te weten een Hyundai IX35 FCEV oftewel de Hesla. Een prachtige staal techniek zonder uitstoot dat op 5 april te bezichtigen is en waar een lezing over wordt gegeven.

De TU Delft geeft een lezing over het Forze Hydrogen Electric Racing Team Delft. Dit high-tech waterstof raceteam van de TU Delft houdt zich sinds 2007 bezig met de ontwikkeling van op waterstof aangedreven raceauto’s met als doel schoon vervoer in de toekomst met puur water als enige uitstoot. Tenslotte geeft het ministerie van Defensie twee lezingen over het werken bij Defensie Kortom, het belooft een boeiende en interessante dag te worden.

Locatie
Het evenement op 5 april is gratis toegankelijk. Locatie: Olympushal – sporthal bij dr. Nassaucollege Quintus. Tijdstip: 11.00 en 17.00 uur