Noodweerscenario TT Festival geslaagd

DELEN
Noodweerscenario TT Festival geslaagd

ASSEN – Dat achter de schermen druk gewerkt wordt om het komend TT Festival, dit jaar van 21 tot en met 24 juni, goed maar bovenal veilig te laten verlopen werd donderdagavond zichtbaar tijdens een overleg tussen Jens Security en TT Festival organisator Sander ten Bosch.

Het beveiligingsbedrijf uit Emmen evalueerde samen met de organisator onder anderen het zogeheten ‘noodweerscenario’ dat vorig jaar tijdens het TT Festival als ‘pilot’ werd ingezet. “In dit noodweerscenario wordt rekening gehouden met grootschalige ontruimingen bij noodweer. We werden meteen op de proef gesteld omdat vorig jaar tijdens het TT Festival  noodweer voorspelt was”, aldus Henry Willems van Jens Security.

Waarschuwingsborden en inzet social media

Via borden en sociale media werden de bezoekers van het festival gewaarschuwd voor regen en onweer. Vooraf lag er een scenario klaar waarbij in de binnenstad ruimtes opengesteld worden in geval van nood zodat het publiek hier naartoe kan vluchten. ”Zover is het niet gekomen, maar voor beide partijen is de ‘pilot’ wel geslaagd te noemen”, aldus Willems.

De inzet van elektronische waarschuwingsborden en social media bleken een positieve rol te spelen in het scenario. Beveiligingsbedrijf Jens had in 2015 de landelijke primeur met een speciaal ontwikkeld veiligheidsinstructie filmpje waarmee ze op grote festivals en evenementen als het TT Festival bezoekers informeren indien zich calamiteiten voordoen.

“Het is eigenlijk hetzelfde als wanneer je in een vliegtuig stapt. Je ziet dan een veiligheidsinstructie op een scherm met duidelijke uitleg wat men moet doen bij calamiteiten. Ons filmpje is naar dat idee opgezet en geeft instructie aan bezoekers hoe te handelen als er bijvoorbeeld onweer losbarst, maar ook waar de uitgangen zijn, EHBO posten et cetera”, zo laat Henry Willems weten.

Brinkstraat weer gezellig

Naast de veiligheid tijdens het TT Festival dat vorig jaar 175.000 bezoekers verwelkomde in de binnenstad van Assen kwam ook de veiligheid aan de Brinkstraat ter sprake. Sinds september 2015 hebben de horecagelegenheden aan de Brinkstraat extra beveiligingstoezicht van Jens Security. “Bij De Drie van Assen en ook voor de deur en op straat zijn vervelende incidenten sterk afgenomen. De bezoekers aan deze horecapanden voelen zich veiliger en uitgaan is weer leuk en gezellig in deze straat”, aldus een horecamedewerker.