Norovirus is Drenthe nog niet uit

DELEN
ASSEN – Afgelopen maand dook het Norovirus op in twee instellingen in Assen. Interzorg De Slingeborg werd het eerst getroffen door het virus. Daarna was het de buurt aan Vanboeijen.

Infecties met het virus, in de volksmond buikgriep genoemd, worden het hele jaar door gezien, met een piek in de wintermaanden. Bijzonder aan het norovirus is dat het vaak voor uitbraken binnen instellingen zorgt, omdat het erg besmettelijk is. Het virus veroorzaakt een ontsteking van de maag en de darmen. Klachten zijn vooral braken en diarree. Het norovirus komt via de mond binnen en wordt meestal overgebracht via handen die niet goed zijn gewassen.

Norovirus in Drenthe

Het virus is in Assen afgezwakt, maar komt nog voor in de regio. “Wij weten dat het norovirus momenteel voorkomt in Drenthe, net als in de rest van Nederland. Dit virus zien wij jaarlijks met enige regelmaat tijdens het winterseizoen. Wanneer een instelling meerdere patiënten heeft met klachten passend bij het norovirus, dient deze instelling dit bij de GGD te melden. Wanneer wij als GGD een dergelijke melding binnen krijgen, bieden wij aan om mee te denken over het beleid en brengen waar nodig adviezen uit”, zo laat Elmer van Hal, Sociaal verpleegkundige van de GGD Drenthe onze redactie weten.

Wat moet ik doen als ik buikgriep heb?

Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. Het belangrijkste is dat u voldoende vocht binnen krijgt. Bij twijfel kunt u het beste de huisarts raadplegen. Verder is het belangrijk dat iemand met buikgriep beseft dat hij of zij deze ziekte gemakkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het klaarmaken van bijvoorbeeld een belegde boterham.

Heel goed handen wassen dus! In huishoudens met zieken is het belangrijk om regelmatig het toilet schoon te maken en daarbij chloor te gebruiken. Vergeet ook de spoelknop en de deurknop niet!


2Divorce Assen


Bowlen in Assen