Niet onnodig chemotherapie in Wilhelmina Ziekenhuis Assen

DELEN
ASSEN – Onlangs werd in de media bericht dat borstkankerpatiënten vaak onnodig een zware chemotherapie krijgen terwijl dit niet had gehoeven. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) hoeven patiënten hiervoor niet bang te zijn. Het Assense ziekenhuis was in 2010 een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die de MammaPrint-test standaard gebruikt om te voorspellen welke vrouwen chemotherapie nodig hebben, en welke niet.

Internist-oncoloog Peter Nieboer van het WZA heeft zich destijds sterk gemaakt voor deze nieuwe test. “De MammaPrint is een zeer waardevolle aanvulling op alle andere diagnostische tests op het gebied van borstkanker”, vertelt hij. “Met de gegevens van de MammaPrint, op basis van genenonderzoek, kunnen we beter voorspellen wat bij een bepaalde patiënt het risico is dat de kanker terugkomt. Bovendien helpt het ons om het geven van onnodige chemotherapie te voorkomen. Maar andersom geldt ook: het ondervangt de gevallen waar we geen chemotherapie zouden geven, maar waar het wél nodig blijkt te zijn. Ik kan niet anders dan tevreden zijn dat we als regionaal ziekenhuis deze test al in 2010 standaard konden aanbieden, want patiënten zijn er zeer bij gebaat. Ook een grote internationale studie onder 6693 borstkankerpatiënten toont nu definitief aan dat deze test werkt. Kleinere studies toonden dit al eerder aan.”

Roze lintje

Nieboer vervolgt: “Het is wel goed om te beseffen dat een MammaPrint niet voor elke patiënt een goede optie is. Tot nu toe wordt hij alleen ingezet bij tumoren die hormoongevoelig zijn, en waarbij er geen uitzaaiingen zijn in de okselklieren. Maar mogelijk kan de test in de toekomst, als meer gegevens van studies beschikbaar komen, breder ingezet worden.”

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen worden jaarlijks circa 150 vrouwen met borstkanker behandeld. Daarvan krijgt gemiddeld 40% chemotherapie. Het WZA is al jaren in het bezit van het roze lintje van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) vanwege de goede kwaliteit van borstkankerzorg. Deze erkenning geeft aan dat het WZA voldoet aan de criteria die de BVN heeft opgesteld die belangrijk zijn bij de zorg voor de borstkankerpatiënt.

Meer informatie over de MammaPrint in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is te vinden op de website van het WZA.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen