Onthulling nieuwe Struikelstenen op woensdag 18 oktober

DELEN

Assen – Ook dit jaar zullen er weer Struikelstenen worden onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers en de slachtoffers onder de verzetsstrijders. De onthulling zal plaatsvinden op woensdag 18 oktober a.s en start bij Hogeschool Stenden aan de Zeemanstraat te Assen.

De Stichting Struikelstenen Assen heeft als doel speciale stenen te laten maken voor Joodse slachtoffers en slachtoffers onder de verzetsstrijders, die door naziterreur in de Tweede Wereldoorlog vanuit Assen naar de concentratiekampen/werkkampen zijn weggevoerd en vermoord of gefusilleerd. De stenen worden in het trottoir geplaatst voor of vlakbij het laatst bewoonde huis van het slachtoffer.

Op elke struikelsteen, een kubusje met een afmeting van 10 x 10 cm, wordt een geelkleurig messing plaatje bevestigd met daarop de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats. Ter nagedachtenis krijgt ieder slachtoffer een eigen steen.

Immers … ‘een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’

Op woensdag 18 oktober worden 28 struikelstenen onthuld voor 26 Joodse slachtoffers en twee verzetsmensen op 10 adressen. Daaraan voorafgaande is er voor genodigden een bijeenkomst in de Stenden Hogeschool, Zeemanstraat 1 in Assen.

De genodigden ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Nabestaanden krijgen hier een lunch aangeboden. Leerlingen van het Dr. Nassau College hebben een speciale rol bij de onthulling van de stenen en leggen bloemen na het uitspreken van het In Memoriam. Op de bijeenkomst leest een aantal leerlingen de namen van de slachtoffers.

De looproute van de steenonthullingen start om 14.30 uur bij Stenden Hogeschool. We lopen met elkaar naar het adres Sluisstraat 4, waar de eerste struikelstenen zullen worden onthuld en Kaddisj wordt gelezen. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd mee te lopen. Men kan uiteraard ook tussentijds aansluiten.

Op het adres Het Kanaal 15, nr. 4 op de kaart, zullen ook leerlingen van de Theo Thijssenschool aanwezig zijn. Zij hebben namelijk de struikelsteen voor Lotte Aussenberg geadopteerd. Zie de routekaart hieronder:

Legenda
1. Zeemanstraat 1, Hogeschool Stenden
2. Sluisstraat 4: vier stenen voor de familie van Dantzich en een steen voor P. van der Laan
3. Vaart 84A: een steen voor J. Veldman
4. Het Kanaal 15: een steen voor L. Aussenberg en twee stenen voor vader en dochter Nieweg
5. Vaart 22: twee stenen voor het echtpaar B. van Oosten en C. van Oosten – Weijl
6. Minervalaan/vh Kanaalstraat 25 : twee stenen voor het echtpaar H. Vos en S. Vos – Hartogs
7. Minervalaan/vh Kanaalstraat 27: twee stenen voor het echtpaar W. Levie en S. Levie – Levi
8. Het Kanaal 52: een steen voor H. Drenthe
9. Alteveerstraat 45: drie stenen voor de familie Hecht – Hanau en een steen voor B. Lezer
10. Alteveerstraat 47: vier stenen voor de familie Ochs – Hanau – Stern en een steen voor A. Wolf
11. Alteveerstraat 67: drie stenen voor de familie de Jong

Verkeersregelaars zorgen ervoor dat we veilig kunnen oversteken. Rond 16.30 uur keren we voor de nazit met de nabestaanden terug naar Stenden Hogeschool.

Tekst: website Struikelstenen en Nieuwsbrief Stichting Struikelstenen Assen
Foto’s: M. Babtist