Open dag verpleeghuis Anholt ‘Alles is revalidatie’

DELEN
ASSEN – Een onschuldige val kan soms leiden tot, tijdelijke, ingrijpende veranderingen in je leven. Op oudere leeftijd gaat zo’n val namelijk regelmatig gepaard met een botbreuk. Ook een CVA (herseninfarct/hersenbloeding) heeft invloed op je lichaam en geest.

Na een verblijf in het ziekenhuis is het niet altijd mogelijk meteen naar huis te gaan en je dagelijkse leven op te pakken. Je zult moeten revalideren, leren omgaan met de belastbaarheid en beperkingen, werken aan je herstel, kijken naar je mogelijkheden.

Verpleeghuis Anholt, één van de locaties van Interzorg Noord Nederland, biedt cliënten de mogelijkheid om te revalideren op vele vlakken. Ook somatische dagbehandeling behoort tot de mogelijkheden. Het motto van Anholt is: “Alles is revalidatie”. Dit betekent onder anderen fysiotherapie, logopedie, maar ook de dagelijkse dingen, zoals brood smeren of veters strikken. Ze werken volgens een therapeutisch klimaat, dat wil zeggen: “Wat je kunt, doe je ook zelf, maar het moet wel aansluiten bij je doelen”.

Als onderdeel van de Week van Zorg en Welzijn 2016 opende Anholt afgelopen zaterdag haar deuren voor geïnteresseerden. Men kon een kijkje nemen achter de schermen van de zorg en dan met name op het gebied van revalidatie. Na een hartelijk welkom door de gastdames worden de mensen naar het bruin café van Anholt gebracht, waar een korte film wordt getoond. In deze film vertellen cliënten iets over het revalidatieproces en de impact hiervan op hun leven. Zoals mevrouw Timmermans zegt: “Je bent gelijk een kind. Je moet leren opstaan, aankleden, eten, drinken, lopen … alles opnieuw. Terug bij af …”.

Bij opname van een cliënt hebben de verschillende disciplines met elkaar overleg. Dat betekent de arts en de verpleging, maar ook de fysiotherapeut, de ergotherapeut, logopedie, maatschappelijk werk, psycholoog. Samen wordt besproken welke rol zij kunnen spelen in het revalidatieproces, een proces dat aansluit bij de thuissituatie. Men moet zoveel mogelijk alles zelf doen, zoals een kopje thee inschenken of de post halen. En dat deze vorm van therapie succesvol is, blijkt wel uit de woorden van mevrouw Timmermans: “Ik vind het heerlijk dat ik dit allemaal nu kan, ik voel mij veel vrijer”.

Na de film volgt er een informatieve rondleiding door het gebouw. Het is mogelijk om een kamer te bezichtigen en er wordt gewezen op de, in hoogte, verstelbare wastafel. Alles is aangepast en ingericht op een goed verblijf en herstel. Om een indruk te krijgen van de beperkingen waar je tegenaan kunt lopen, zijn er interactieve onderdelen toegevoegd aan de rondleiding. Hoe strik je nml. je veters met één hand ? Kun je een broodje pindakaas smeren en snijden door één hand niet te gebruiken? Men kan het allemaal ondervinden en zien dat het best lastig is om jezelf te redden, indien één arm het laat afweten. Anholt helpt je op weg, reikt je tips en hulpmiddelen aan om toch weer zelfstandig de basishandelingen te kunnen doen.

Opendag Anholt Assen

Bij revalideren hoort ook het onderdeel voeding/bijvoeding. Sommige mensen moeten aansterken, anderen hebben weer een slikprobleem en zullen hierin ondersteuning moeten hebben. De verschillende vormen van voeding en bijvoeding werden getoond, maar e.e.a. kon ook worden geproefd. De uitleg maakt duidelijk dat er ook zeker alternatieven zijn voor de, vaak dure en smaakloze, Nutri-drankjes.

Vol trots laat men ook de muziektherapie zien. Men hanteert de RGM Ronnie Gardiner Methode. Op het ritme van muziek worden oefeningen gedaan door het ‘lezen van noten’ op een groot scherm. De linker- en rechterkant van het lichaam wordt in kleuren uitgebeeld. Symbolen staan synoniem voor bepaalde bewegingen, bv. het klappen op de knie of het optillen van de voet. Bij ieder symbool hoort ook weer een klank. De muziek wordt gestart en dan blijkt dat het best lastig is om bij de kleur rood te denken aan de linkerzijde van je lichaam. De RGM Methode werkt aan verbetering van o.a. concentratie, motorische vaardigheden en coördinatie. Doordat de therapie vaak in groepsverband gebeurt, zorgt het voor ontspanning, terwijl de geest ondertussen aan het werk is.

Op de begane grond kan men vervolgens nog pannenkoeken bakken (ook met één hand) en de oefenruimte van de fysiotherapie bezoeken. Al met al is het een hele informatieve middag. Anholt heeft diverse disciplines uitgenodigd om informatie te verstrekken. Hetzij via interactieve onderdelen, hetzij via informatie bij de kraampjes.

Bij vertrek wordt gevraagd om te omschrijven hoe de open dag is ervaren. Woorden als ‘Informatief – Enthousiasme – Veelzijdig – Betrokken” geven aan dat de open dag zeker geslaagd is en zeker voor herhaling vatbaar.

Belangstellenden kregen een goed beeld van de revalidatie binnen Anholt.

Tekst en foto’s: M. Babtist – Spiegelgrafie.nl


2Divorce Assen


Bowlen in Assen