Opleving aantal scheidingen

DELEN
Opleving aantal scheidingen

ASSEN – Een maand geleden was het de dag van de scheiding. Deze is landelijk goed bezocht en dat blijkt niet voor niets te zijn. Gebleken is dat een opleving van de economie voor meer scheidingen zorgt. Er is namelijk eindelijk geld om te kunnen scheiden van elkaar en doordat het op de huizenmarkt ook weer beter lijkt te gaan, kunnen mensen de scheiding nu eindelijk doorzetten.

Dat vertaalt zich direct in een stijging van het aantal scheidingen. Gingen in 2013 bijna 33.500 echtparen uit elkaar, een jaar later zijn dat er ineens 2000 meer, een stijging van maar liefst 5 procent. Naar verwachting van het CBS zal dit aantal ook blijven stijgen.

Drs. Arlette van den Berg, MfN register mediator bij ModernScheiden, benoemt dat dit een tamelijk nieuw verschijnsel is. Eerder was het juist omgekeerd en zorgde economische stilstand juist tot meer echtscheidingen. Dat er tegenwoordig minder financiële afhankelijkheid is tussen de partners speelt hierbij zeer zeker een rol, maar ook de tegenvallende huizenmarkt van de afgelopen jaren is een belangrijke factor. Mensen kunnen, nu het weer wat beter gaat, de stap nu weer zetten. Arlette geeft aan dat dit verschijnsel ook duidelijk werd tijdens de dag van de scheiding. Desondanks zorgt een scheiding nog bij veel mensen voor onzekerheid, zorgen en heel veel vragen. Meerdere collega mediators door het hele land benadrukken dat internet op een boel vragen antwoord lijkt te geven, maar dat niet onderschat moet worden wat er allemaal op je af komt tijdens een scheiding.

Desondanks is de ervaring dat steeds meer mensen op een eerlijke en respectvolle manier de scheiding afronden. Gespecialiseerde mediators dragen hier zeer zeker aan bij en advocaten worden pas ingevlogen op het moment dat dit ook echt nodig is. Ook komt het belang van de kinderen steeds meer voorop te staan en kijken mensen tegenwoordig veel vaker na een scheiding positief naar de afronding ervan.

Tegelijkertijd maken bureaucratische regels het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Hoe zit het met de hypotheek, de kinderalimentatie, het ouderschapsplan, mijn eigen zaak en of onze pensioenen.
Er wordt nogal eens geadverteerd met termen als ‘gratis scheiden’ of binnen drie dagen uw scheiding helemaal geregeld. Dit levert de nodige teleurstellingen op waarbij mensen er naderhand achter komen dat de financiën toch niet goed geregeld zijn, er hele gezinnen een hoop problemen bespaard hadden kunnen worden en er oppervlakkig gehandeld is waardoor de scheiding jaren door blijft sudderen.

Arlette geeft aan dat niemand op een echtscheiding zit te wachten, maar vaak is er geen andere keuze mogelijk. Waar wel voor gekozen kan worden is duidelijkheid, voor de kinderen alswel voor ouders en betrokkenen. Dit betekent een einde aan de onzekerheid. De juiste mediator kan deze onzekerheid weghalen, bovenstaande vragen beantwoorden en rust brengen.

Met name kinderen hebben behoefte aan rust in deze enorm hectische periode. In samenwerking met stichting Vechterweerd en verschillende onderwijs instanties, hebben wij een informatiepakket voor kinderen en ouders samengesteld. Bestaande uit tips en handvatten voor ouders. Zo heeft een speltherapeut een geweldig mooi metafoor verhaal over de landschildpad en de zeeschildpad geschreven die uit elkaar gaan. Meerdere ouders hebben reeds terug gegeven, dat dit hen enorm heeft geholpen.

Dit informatie pakket kunt u geheel vrijblijvend en kosteloos ophalen bij meerdere locaties van ModernScheiden in Zwolle, Heerenveen, Leeuwarden, Apeldoorn,Winschoten en Assen.