Orgel Jozefkerk wordt in oude glorie hersteld

DELEN

ASSEN – Op maandag 11 januari 2016 begint orgelbouwer Mense Ruiter uit het Groninger Zuidwolde met de restauratie van het monumentale Van Dam Orgel in de Jozefkerk.

Afgelopen donderdag zijn door het restauratieteam de laatste besluiten genomen. De grootste klus is de blaasbalg, de windvoorziening van het orgel. Om deze ‘longen’ van het orgel te kunnen repareren moet het hele orgel ontmanteld worden.

De blaasbalg die bij de vorige restauratie (1981/82) nog te goed was voor een grote beurt zal nu dus ook grondig aangepakt worden. Stef Tuinstra, de orgel adviseur, spreekt dan ook over “een aanvullende restauratie.”
Naast het herstel van de blaasbalg zullen wij “beschadigingen aan het orgel herstellen en daar waar nodig de slijtage vervangen door nieuwe onderdelen. En het orgel zal gereinigd worden,” zegt Dolf Tamminga van Mense Ruiter. “De totale klus zal ongeveer 8 maanden duren.”

Het orgel in de Jozefkerk is in 1896 geleverd door de firma Lambertus van Dam & Zonen uit Leeuwarden. Het orgel is inmiddels een rijksmonument geworden. Bij de restauratie zal het orgel weer teruggebracht worden in de meer oorspronkelijke kleurstelling. “De orgelkast wordt wat lichter in de kleur ‘midden eiken.’ Daarnaast zal het bladgoud vernieuwd worden,” zegt de ambachtelijk schilder Appie Veenstra. Door de restauratie van de klank en de kleur wordt het orgel weer in oude glorie hersteld.

In het weekeinde van 9 en 10 januari 2016 zal afscheid genomen worden van het huidige orgel door concerten en educatieve rondleidingen. “September 2016 klinkt het van Dam Orgel weer in alle glorie en zal het weer haar bijdrage kunnen leveren aan het culturele hart van Assen,” is de mening van de vaste organist van het orgel Johan Gerkes.