Oud topsprinter Tour de France met team in Assen

DELEN

Oud topsprinter Tour de France met team in Assen

Vandaag wordt op de eerste dag van de zesdaagse European Junior Cycling Tour de traditionele 0.94 kilometer lange proloog verreden op De Vaart in Assen. Alle categorieën en de aspiranten rijden deze ‘snelle’ etappe.

Onder de ruim 720 internationale deelnemers(sters) ook  het team Canyon Young Heroes. In het effen zwart met oranje zijn deze jongens en meisjes een opvallende verschijning. Ook hun coach en mentor Erik Zabel zorgt voor vele blikken van herkenning.  De Duitse wielrenner  won tussen 1996 en 2001 elk jaar de groene trui voor de beste sprinter in de Tour de France. In de Vuelta, de Ronde van Spanje, won hij het sprinters klassement drie keer. In die ronde boekte hij, naast de twaalf in de Tour de France, ook nog acht etappeoverwinningen. Hij stopte als prof in 2008.

Doping

De 43-jarig Zabel laat afgelopen weekend in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung weten tussen 1996 en 2003 doping te hebben gebruikt. “Ik wil mezelf weer in de spiegel kunnen aankijken”. De naam van Zabel dook vorige week op in een rapport van een Franse senaatscommisie die dopingaanpak onderzocht. Daarin stond dat hij tijdens de Tour de France van 1998 epo had gebruikt. De oud-topsprinter bekent nu jarenlang onder meer epo en cortisonen te hebben genomen. Ook onderging hij bloedtransfusies.

In 2007 zei Zabel slechts te hebben geëxperimenteerd met epo, vlak voor de Tour van 1996. Doordat zijn naam opnieuw genoemd wordt, dreigt hij nu zijn functie als koersdirecteur van de Hamburg Cyclassics te verliezen.

© Tekst – Foto’s Nieuws in Assen