Ouderen vaker, jongeren minder vaak actief op sociale netwerken

DELEN
ASSEN – Ouderen zijn steeds vaker op sociale netwerken zoals Facebook of Twitter te vinden, jongeren in 2015 juist minder vaak dan drie jaar geleden, dat meldt het CBS.

Instant messaging, directe uitwisseling van tekstberichten, is gestegen en blijft onverminderd populair onder alle leeftijdsgroepen. De meeste gebruikers zitten dagelijks op sociale netwerken.

Vooral meer directe tekstberichten

Drie kwart van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder gebruikte in 2015 sociale netwerken. Vooral het gebruik van instant messaging, zoals WhatsApp en Snapchat, is hoger dan drie jaar geleden. Dit is populairder dan netwerken zoals Facebook of Twitter.

Inmiddels gebruiken ruim negen op de tien 12- tot 25-jarigen instant messaging. Ook bij ouderen is het aandeel gebruikers van instant messaging sterk toegenomen: 35 procent van de 65- tot 75-jarigen en zeven procent van de 75-plussers wisselt tekstberichten uit met anderen. Ook zijn deze leeftijdsgroepen steeds vaker te vinden op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Het aandeel gebruikers van deze netwerken is toegenomen bij alle 25-plussers, maar bij de 12- tot 25-jarigen is het juist afgenomen.

Meeste gebruikers sociale netwerken dagelijks actief

De meeste gebruikers van bekende reguliere sociale netwerken plaatsen of lezen vrijwel dagelijks berichten. Hoe ouder de deelnemer, hoe lager de gebruiksfrequentie. Van de 75-plussers die deelnemen aan sociale netwerken doet 43 procent dat dagelijks, 41 procent wekelijks en 16 procent minder vaak. Van de 12- tot 25-jarigen kijkt vrijwel niemand minder vaak dan een keer per week, 81 procent is dagelijks actief. Dit beeld is hetzelfde voor instant messaging. Uit andere bronnen blijkt dat de meeste mensen die dagelijks actief zijn op sociale netwerken vooral berichten lezen en niet vaak berichten plaatsen.

Nieuws in Assen

De duizenden bezoekers die wekelijks Nieuws in Assen bezoeken komen via social netwerken als Facebook (52%) en Twitter (19%) op de website terecht. Het overgrote aandeel bezoekers die op zoek zijn naar Asser nieuws en via Facebook op de site terecht komen zijn tussen de 35 en 44 jaar. 52% hiervan is vrouw en het aandeel mannelijke bezoekers is 48%.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen