Overleg basisscholen kwestie Zwarte Piet

DELEN

ASSEN – Steeds meer basisscholen veranderen het uiterlijk van Zwarte Piet, dit gebeurd voornamelijk in de Randstad, maar buiten het stedelijke centrum van Nederland gebeurt dit nog niet of nauwelijks. De overige provincie lijken vast te houden aan de tradities van het Sinterklaasfeest en daar hoort Zwarte Piet bij.

Woensdag is bekend geworden dat 33 openbare basisscholen in Utrecht voortaan het Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet vieren en in Den Haag is Zwarte Piet helemaal van school verdwenen.

In Assen en Groningen is binnenkort overleg over de ‘kwestie Zwarte Piet’. In Zwolle en bij de Groningse scholenstichting Marenland laten besturen de scholen vrij in de invulling van het Sinterklaasfeest.

Kwestie Zwarte Piet inzet heftige discussies

Over Zwarte Piet worden al jarenlang hevige discussies gevoerd. Tegenstanders zien in de zwarte knecht van Sinterklaas een racistisch stereotype. Voorstanders vinden dat Zwarte Piet hoort bij de Nederlandse traditie. Sommige winkels hebben de traditionele Piet vanwege deze gevoeligheid al in de ban gedaan.