Parkeerbeleid Assen geëvalueerd

DELEN
ASSEN – Donderdagavond is het parkeerbeleid dat de gemeente in 2015 drastisch heeft gewijzigd geëvalueerd.  

Het beleid ging op de schop, toen de gemeente veel klachten kreeg over de parkeerduur en tarieven na de invoering van het betaald parkeren op onder anderen het Veemarktterrein en het opwaarderen van de tarieven in de parkeergarages. Het dagtarief in de zeven parkeergarages werd na aanleiding van de klachten  gehalveerd van 12 euro naar 6 euro per dag maximaal.

Parkeren op het Veemarktterrein is vanaf 1 januari 2015 niet meer gratis. Bezoekers betalen daar 1,30 euro per uur met een maximum van 5 euro per dag. Het parkeren op de ‘straat’ in Assen werd in 2015 ook duurder. Nu geldt nog een tarief van 2 euro per uur, maar dit tarief loopt geleidelijk op naar 2,40 euro per uur in 2018.

Leegstand winkels Assen

Ondanks het invoeren van het betaald parkeren zijn de ontwikkelingen gunstig te noemen. Veel Assenaren verwijten de gemeente Assen dat de leegstand in de binnenstad en de leegloop tijdens bijvoorbeeld koopavonden gerelateerd is aan het parkeerbeleid en dat het gratis parkeren weer ingevoerd moet worden.

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat het huidige parkeerbeleid weinig verschil vertoond met voorgaande jaren. Mensen parkeren korter op straat en de waardering straat parkeren ligt nu lager. Ook blijven Assenaren naar het centrum komen met hun auto, ondanks de ‘klaagzangen’.  De helft van de betalende parkeerders komt uit Assen, net als voordat het nieuwe parkeerbeleid werd ingevoerd. Het aantal parkeerders in de garages is ook gestegen. Het nieuwe beleid leverde ruim 224.000 betalende parkeerders extra op, zo bleek tijdens de evaluatie.

Als de gemeente Assen gratis parkeren weer zou invoeren kost dit de gemeente ruim 5 miljoen euro. Herinvoeren gratis parkeren aan het Veemarktterrein kost de gemeente een half miljoen euro.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen