Persbijeenkomst 85ste TT van Assen in Grolloo

DELEN

ASSEN – Zaterdag 27 juni aanstaande zal voor de 85ste keer de TT van Assen worden verreden. Drie dagen lang is de ‘Cathedral of Speed’ het toneel van motorraces op mondiaal niveau. Vanmorgen was de persbijeenkomst voor de 85ste TT van Assen in Café- Restaurant Hofsteenge te Grolloo.

Een historische plek, want op zaterdag 11 juli 1925 voerde de route van de allereerste TT langs het Drentse dorp Grolloo. Deze ‘Eerste Nederlandsche Motorsnelheidswegwedstrijd’ werd overigens gewonnen door Piet van Wijngaarden op zijn Norton.

Nederlanders aan de start

Vijf Nederlandse coureurs komen in drie verschillende klassen aan de start tijdens de 85ste editie van de ‘Dutch TT’. Toegekende wildcards zijn er voor Jasper Iwema (Moto2) en Jorel Boerboom (Moto3). De grootste kans op een Oranje succes is te vinden in de Red Bull Rookies Cup, de internationale klasse voor jong racetalent. Bo Bendsneyder won de eerste twee races in Jerez en komt als koploper naar Assen. Hij wordt vergezeld door Robert Schotman en Walid Soppe.

Tour de TT

Om de 90-jarige geschiedenis van de TT meer beleefbaar te maken wordt de Tour de TT dit jaar uitgebreid met een unieke kunstroute welke bestaat uit een schilderij van 2 bij 3.5 meter en een hierbij behorende beeldengroep. Op het schilderij wordt het huidige TT Circuit weergegeven met daarop tien motorhelden uit de periode 1925 tot en met 2015 die het verhaal van de TT als immaterieel Drents erfgoed verbeelden.

Tijdens de persconferentie woensdagmorgen in Grolloo is het schilderij, met de naam ‘Horsepower Mania’ door de voorzitter van het Recreatieschap Drenthe, burgemeester Eric van Oosterhout overgedragen aan wethouder Ruud Wiersema van de gemeente Assen. Het kunstwerk zal een plaats krijgen in De Nieuwe Kolk te Assen.

Foto © M. Babtist – Spiegelgrafie