Pitts Special steelt de show tijdens Gamma Racing Day

DELEN

Pitts Special steelt de show tijdens Gamma Racing Day

Niets lijkt meer hetzelfde vanuit de cockpit van een Pitts Special. Misschien komt het wel door de nieuwe perspectieven die een snap roll biedt, of de nieuwe blik op de wereld na een serie loopings. Wat het ook mag zijn, één ding is zeker, met 260 pk onder de kap en G-toleranties van +6 en -3, een Pitts Special is een getunede race-machine die door de ervaren piloot op elk commando reageert.

Met een topsnelheid van ruim 340 kilometer per uur kwam zondagmiddag een heuse Pitts Special Aerobatics vliegtuig uit de lucht boven het TT Circuit tijdens de Gamma Racing Day. Een wervelende stuntshow die als verrassing op het menu stond en een landing maakte op de bekende “Veenslang” van het circuit. Behendig taxiede het vliegtuig richting Geert Timmer tribune om voor de hoofdtribune het publiek te trakteren op een “burnout” gepaard met veel rook. Het publiek tijdens deze Gamma Racing Day genoot !

Pitts Special

Hoewel hij geen vliegtuigontwerper was begon de timmerman Curtis H. Pitts in 1942 met het ontwerpen van een vliegtuig speciaal voor aerobatics, de mooie sport van het kunstvliegen. Dit resulteerde in een kleine pittige tweedekker, de Pitts Special. Het eerste vliegtuig vloog in 1944 met een 90pk Franklin motor. Gedurende de eerste 25 jaar werd de Pitts Special alleen als ‘homebuilt’ vliegtuig gebouwd. Tijdens deze periode werd het ontwerp steeds aangepast om de prestaties te verbeteren. In 1962 was het vermogen van de standaard motor opgelopen naar 180pk, en in 1966 werd een symmetrisch vleugelprofiel gebruikt om rugvluchten gemakkelijker te maken.

In 1970 werd het bedrijf Pitts Aerobatics opgericht in Afton, Wyoming. De eerste Pitts Special S2A werd in 1971 in Afton geproduceerd. In maart 1991 nam Aviat Inc. de rechten en type certificaten van Pitts Special vliegtuigen over. Vervolgens werden deze rechten in december 1995 doorverkocht aan Aviat Aircraft Inc. Verkoop, productie en testvluchten voor de Pitts Special lijn zijn allemaal geconcentreerd in Afton, Wyoming. De vliegtuigen worden tijdens het testvliegen nauwkeurig afgesteld om te verzekeren dat elk vliegtuig aerodynamisch optimaal kan presteren tijdens kunstvliegwedstrijden. De huidige serie van Pitts Special modellen representeert de nieuwste technologische ontwikkelingen van deze legendarische familie van aerobatics vliegtuigen.

©Foto’s Erik van der Schaaff – Racefotos.nl