Plaatsen zichtbare brugonderdelen Blauwe Klap

DELEN
Blauwe Klap vrijdag open voor verkeer

ASSEN – In de week van 12 oktober start hoofdaannemer Van Hattum en Blankevoort met de montage van de brugonderdelen van de Blauwe Klap. De brug krijgt zo steeds meer haar vorm. Het plaatsen van de brugdelen gaat ongeveer twee weken duren.

Naar schatting wordt er om de dag een onderdeel geplaatst en afgemonteerd. Het werk begint met het plaatsen van de twee lichtblauwe torens, de hameistijlen. Als de twee torens staan, kunnen de brugdekken worden geplaatst. Het monteren gebeurt op de bouwplaats met behulp van een kraan. Tijdens de opbouw van de brug kan het verkeer gewoon doorrijden. Wel zijn er mogelijk enkele korte stremmingen tijdens de hijswerkzaamheden. Hiervoor worden verkeersregelaars ingezet.

Brugdekken

Het dek bestaat uit vier delen, twee auto- en twee fietsdekken. Deze worden onafhankelijk van elkaar geplaatst. Aan beide zijden wordt het fietsdek met het autodek verbonden door middel van een balk. Op de hameistijl zit de balans welke bestaat uit twee elementen. Aan de ene kant zit het contragewicht, aan de andere kant de arm die de dekken hijst. Zodra de dekken zijn geplaatst kunnen de balansen op de hameistijlen worden bevestigd en gemonteerd aan de dekken. Deze montagewerkzaamheden worden als laatste verricht.

Volg de werkzaamheden via de bouwcam

De werkzaamheden zijn van live te volgen via de bouwcam op www.florijnas.com. En wie de bouw van dichtbij wil bekijken kan het beste kijken op het Veemarktterrein, direct naast de Jumbo.

FlorijnAs

De bouw van de ‘Blauwe Klap’ is onderdeel van het FlorijnAs-project Blauwe As. Hiermee maakt Assen het Kanaal weer bevaarbaar. De Blauwe As krijgt 6 beweegbare bruggen en 2 sluizen. De nieuwe vaarroute gaat in 2017 open voor de recreatievaart.