Plafond parkeergarage De Nieuwe Kolk constructiefout

DELEN

ASSEN – Zondagavond rond 21.00 uur is een deel van het systeemplafond, van parkeergarage De Nieuwe Kolk aan de Alteveerstraat, naar beneden gestort. Op het moment van instorten waren er gelukkig geen mensen aanwezig in de parkeergarage. Er zijn geen gewonden gevallen of auto’s beschadig geraakt.

Nadat gisteren het plafond in de parkeergarage naar beneden kwam is er een crisisteam samengesteld. De zorg ging uit naar bezoekers van De Nieuwe Kolk die een avondje bioscoop hadden gepland en de zorg hoe een aantal mensen hun auto weer uit de garage zouden krijgen. De rijbanen moest zo spoedig mogelijk worden vrijgemaakt zodat de parkeergarage weer operationeel zou worden. Aannemer van De Nieuwe Kolk, de BAM, heeft hiertoe de hele nacht doorgewerkt samen met sloopbedrijf BORK.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de plafonds in het ‘Cultuur Paleis’ van Assen. Op 19 september 2013 was de bibliotheek van Assen enkele dagen gesloten doordat plafonddelen naar beneden vielen van grote hoogte. Een jaar later bleek er een constructiefout te zitten in de podia van het theater. De theatervloeren van zowel de Rabo Zaal als de Grote Zaal zijn toen in het geheel vervangen. Een medewerker van de BAM liet desgewenst weten dat het deze keer wederom om een constructiefout zou gaan.

Overlast

Bewoners van de bovengelegen appartement ervaren met grote regelmaat overlast van de parkeergarage. Diverse bewoners waren zondagavond dan ook geschrokken van het incident in de parkeergarage. ‘Het is verbazingwekkend hoe deze situatie door het zogehete crisisteam is opgepakt. Als je aan veiligheid denkt, dan zou ik direct denken aan de mensen die in de bovenliggende appartementen wonen en niet aan een dertigtal auto’s die niet meer in en uit kunnen rijden. De bewoners zijn in z’n geheel niet geïnformeerd” , zo laat een bewoner van De Nieuwe Kolk weten. “Bij een aantal bewoners zit de schrik er goed in. Er zijn er zelfs een paar die niet meer durven te slapen. Jammer is dat de burgemeester en de wethouder ter plaatse waren maar bewoners links hebben laten liggen. Erg serieus wordt je als bewoner niet genomen en er is voorbijgegaan aan het feit dat ook veel bewoners van de appartementen hun auto beneden hebben geparkeerd. Er is veel overlast, zeker vanuit de parkeergarage die bijzonder slecht geïsoleerd is. Auto’s hoor je de hele dag in en uit rijden. Nu het plafond toch is ingestort een mooie gelegenheid om dit beter te isoleren”.

Korte nacht

Een aantal bewoners van de bovenliggende appartementen heeft een korte nacht gehad. Om vijf uur vanochtend werd er al gewerkt met zware machines in de parkeergarage, die maandagmorgen rond 8 uur weer in gebruik is genomen. “Hoe krom kan het zijn. Mooie sier is er gemaakt met een gratis bioscoopkaartje voor de bezoekers van de bios die op het moment van ‘instorten’ aanwezig waren in De Nieuwe Kolk, deze mensen hebben anderhalf uur naar een film gekeken en er niets van mee gekregen. Een enkeling had zijn of haar auto in de parkeergarage staan. De andere auto’s zijn van bewoners, waarvan sommigen niet eens naar hun werk konden en de hele nacht wakker hebben gelegen door het lawaai van de sloopploeg. De parkeergarage moest weer open, brengt geld in het laadje van de gemeente…nee geen goed woord over hoe ze dit hebben aangepakt. Nu maar afwachten hoe lang het duurt voor de boel gerepareerd is en geïsoleerd, want lawaai gaat het de komende tijd zeker weer opleveren”.