Politie Noord-Nederland haalt vier ton aan boetes op

DELEN

De politie in Noord-Nederland heeft 230 mensen aangehouden en circa 400.000 euro aan openstaande boetes geïnd tijdens een landelijke actieweek. Met de actie wil de politie bereiken dat mensen die zich onttrekken aan een boete of straf, deze alsnog voldoen of uitzitten. Dat is belangrijk voor het vertrouwen in de rechtsstaat en de geloofwaardigheid van het politiewerk. Het was voor het eerst dat dit landelijk grootschalig en op uniforme wijze werd aangepakt.

Niet thuis bericht

Tijdens de actie kwamen agenten in Drenthe, Fryslân en Groningen bij 1400 adressen aan de deur om boetes te innen of mensen aan te houden voor het uitzitten van hun straf. Was de betrokkene niet thuis, dan werd een bericht achter gelaten met de oproep om zich zo snel mogelijk bij de politie te melden. Dit leidde ertoe dat veel mensen zich achteraf nog meldden.

Controle voertuigen

De politie controleerde tijdens de actieweek ruim 10.000 voertuigen. Dit gebeurde zowel fysiek als via het scannen van kentekens (ANPR). 36 auto’s werden buiten gebruik gesteld en 12 fiscale wanbetalers liepen tegen de lamp.

Kracht door samenwerking

Door de vorming van de nationale politie ontstaan betere samenwerkingsmogelijkheden. Bij deze actieweek werkte de politie onder andere samen met het Openbaar Ministerie, het Ministerie van V&J en het CJIB. Hierdoor kon nog beter worden opgetreden. Door de uniforme werkwijze konden parketpolitie, basisteams, recherche en arrestantencentra eenheids breed de actie efficiënt opzetten.