Populaire speelweek Appiedam weer van start

DELEN

Maandagmorgen verrichten wethouder Ruud Wiersema de opening van de populaire kinderspeelweek Appiedam in Assen-Oost. Traditioneel worden er na de opening ballonen opgelaten. Hieraan een kaartje bevestigd met naam en adres, en de ballon die het verste komt valt uiteraard in de prijzen. “Degene die het verste kwam vorig jaar, was de ballon van Pamela Coerts, deze is teruggevonden door een visser op zee vlakbij het Duitse eiland Borkum. Pamela heeft hiermee een waardebon van € 25,- gewonnen”, aldus initiator en woordvoerder van de speelweek, Alberta Beugels.

De Eerste Asser Speeltuinvereniging De Poort aan de Pelikaanstraat organiseerde in 1998 haar eerste editie van de speelweek, dit nadat het kinderfestijn op het Veemarktterrein ophield te bestaan. De Speeltuinvereniging heeft het echter niet alle jaren voort kunnen zetten “Dit zat hem meer in de organisatie en het bestuur”, laat Alberta Nieuws in Assen weten. “We hebben de draad een paar jaar geleden weer opgepakt en Appiedam  nieuw leven ingeblazen. Kinderen stonden in de rij en net als vanmorgen met de opening staan ze tot aan de andere straat te wachten om naar binnen te kunnen”.

Appiedam, vernoemd naar de initiatiefnemer van weleer Apie Dam,  is populair. Voor veel kinderen in de leeftijd van vier tot en met vijftien jaar een aanvulling in de vakantie. Voor slechts € 1,50 kunnen de kinderen zich vermaken op een afgesloten en veilig terrein met springkussens, zwembaden, goud zoeken en hutten bouwen. “Het bouwen van de mooiste hut, daar draait het vier dagen lang om. Met groepjes gaan ze aan de slag met hout om zo de strijd aan te gaan met andere groepen. Uiteindelijk bepaald een onafhankelijke jury vrijdag wie de mooiste hut heeft. De eerste drie winnaars krijgen een medaille en de overige deelnemers aan Appiedam een vaantje”, aldus Alberta.

De kosten om de speelweek te houden zijn voor de organisatie echter hoog. “Het kost ons zeker € 8000,- om alles in goede orde te organiseren. We moeten zelf het geld bij elkaar zien te krijgen. Dit gelukkig nog met steun van een aantal goede sponsoren waar we zeer dankbaar voor zijn. De gemeente Assen doet er wel wat bij, maar dit is slechts een ‘symbolisch’ bedrag van € 400,- voor het hout waar de kinderen de hutten mee maken”. Zonder de hulp van sponsoren en de tientallen vrijwilligers is het voor de speeltuinvereniging niet mogelijk om Appiedam te organiseren. “Dat wil ik zeker benadrukken”, vervolgt Alberta. “De gemeente heeft voor onze speelweek geen geld meer over, echter organiseren ze zelf ook een week. Summerbreak aan de Baggelhuizerplas. Het vervelende is dat ze dit op hetzelfde moment doen als Appiedam en dat is jammer”. De kinderen vermaken zich ondertussen kostelijk en doen zich tegoed aan pannenkoeken en frikadellen, dat ze evenals drinken gratis uitgedeeld krijgen.

Appiedam wordt tot vrijdag nog gehouden bij Speeltuinvereniging De Poort aan de Pelikaanstraat 54 in Assen-Oost. Alle kinderen uit Assen van 4 t/m 15 jaar zijn van  10.00 tot 16.00 uur welkom. Deelname € 1,- voor leden en € 1,50,- voor niet-leden van de speeltuinvereniging.

© Foto(s) Nieuws in Assen.