Posthuma en Heerink winnen NK Duatlon

DELEN

ASSEN – Stein Posthuma is zaterdag in Assen Nederlands Kampioen geworden op de kwart duathlon. Voor 10 kilometer lopen, 40 km fietsen en 5 km lopen, had de atleet uit Delft een tijd van 1 uur 49 minuten en 55 seconden nodig. Hij had een voorsprong van slechts 38 seconden op Alexander Picard uit Chaam.

Bij de dames was Jony Heerink uit Amersfoort de snelste. Zij volbracht de drie afstanden in een totaaltijd van 2 uur acht minuten en 1 seconde en bleef Marina van Dijk (Amersfoort) 1 minuut, 47 voor.

De strijd bij de mannen was spannend. Posthuma wist tijdens de eerste maal lopen iedereen achter zich te houden. Hij voltooide de 10 kilometer in 31 minuten, 56 seconden. Henk van Leeuwen uit Breda kwam daar 21 seconden als tweede achteraan en Alexander Picard ging als derde atleet naar zijn fiets, met een achterstand van 1 minuut, 29 seconden.

Van Leeuwen zakte op het fietsnummer ver terug en maakte op de tweewieler de negentiende tijd. Daarentegen pakte Alexander de Groot echter flink uit bij het fietsen en wist 1 minuut en acht seconden goed te maken op koploper Posthuma. Maar het was niet genoeg om de man uit Delft te passeren en zeker niet genoeg om het Posthuma op de laatste 5 kilometer lopen nog erg moeilijk te maken. De atleet uit Delft controleerde de wedstrijd keurig en wist zelfs nog weer iets uit te lopen op zijn naaste belager Picard.

Uiteindelijk had Posthuma op de streep 38 seconden over op Picard. De Brabander uit Chaam liet Daan de Groot uit Utrecht, die derde werd, maar liefst 3 minuut 31 achter zich. Assenaar Raymond van der Boom werd vijfde op het NK.

Jony Heerink de sterkste vrouw NK Duathlon Assen

Bij de dames was het Amersfoortse Jony Heerink die op de fiets de concurrenten inpakte. Bij het eerste nummer, die 10 kilometer lopen, gingen Heerink en haar plaatsgenote Marina van Dijk gelijktijdig over de tijdlus, maar op de fiets wist Heerink behoorlijk afstand te nemen. Zij legde de 40 kilometer af in een tijd van 1 uur, negen minuten en 5 seconden. En daar deed Van Dijk 2 minuten en 32 seconden langer over. Voor Van Dijk een extra prikkel om op het laatste loopnummer, de 5 kilometer, alsnog te proberen de verloren gegane tijd op Heerink goed te maken.

Dat lukte haar uiteindelijk niet, hoewel ze wel sneller was dan Heerink. Ze wist 45 seconden sneller te lopen dan Heerink, maar dat was niet voldoende om de winst in het Nederlands Kampioenschap te grijpen. Heerink zegevierde en greep de Nederlandse titel. Verleden jaar bleef de Amersfoortse nog steken op de derde plaats. In de eindstand bij de dames werd Marina van Dijk net als verleden jaar tweede. De derde plaats was weggelegd voor Joyce Vrijenhoek uit Utrecht die een totaaltijd had van 2 uur, 12 minuten en vier seconden.

Foto: Sportfoto Drenthe (Marco Loman)