Praat mee over Alzheimer aan de Dementietafel Assen

DELEN

ASSEN – In april vinden er op verschillende plaatsen in Nederland Dementietafels plaats. In Assen is er op maandag 8 april een dementietafel, waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gaan over ouder worden, dementie en mensen met een verstandelijke beperking.

Ziekte van Alzheimer

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De kans dat zij gaan dementeren wordt steeds groter. Mensen met Down syndroom krijgen vaak al vanaf hun veertigste levensjaar te maken met de ziekte van Alzheimer. Het proces van ziekte tot aan overlijden kan snel verlopen en is ingrijpend. Voor de persoon zelf, maar zeker ook voor zijn omgeving. Hoe ga je hier mee om? Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, bejegening, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)? Familie, mantelzorgers en professionele hulpverleners gaan hierover met elkaar in gesprek bij een Dementietafel.

Alzheimercafé

Een Dementietafel lijkt op het al langer bekende Alzheimercafé. Bij een Alzheimercafé komen mensen bij elkaar om te praten over het leven met mensen met dementie. Als dat gepaard gaat met een verstandelijke beperking, is de zorg en omgang heel anders. Het gaat ineens om je kind, broer of zus in plaats van je partner die dementeert. Het is niet goed duidelijk of gedragingen of lichamelijke ongemakken komen door de verstandelijke beperking of de dementie. Er is al sprake van een zorgrelatie en daarbij horende emoties. Deze verschillen maken het samen optrekken in een Alzheimercafé lastig.

Dementietafel Assen

Maandag 8 april, 19.00 – 21.30 uur: Dementietafel Drenthe (Assen)
Wijkcentrum De Componist, Pagininilaan 15 in Assen
Thema: Dementie en gevolgen in gedrag bij mensen met en zonder verstandelijke beperking
Aanmelden en informatie: Henk Woltjer, 06-5352 3892 of henk.woltjer@vanboeijen.nl