Presentatie George Henri Lantman in Drents Museum

DELEN
Samenwerkingsproject Drents Museum met 14 kunstenaars

Vanaf maandag 13 oktober is in het Drents Museum een presentatie te zien van het werk van edelsmid en metaalkunstenaar George Henri Lantman (1875-1933). Dankzij de omvangrijke schenking van Adri Vermeer en zijn vrouw Joke Radius, kleindochter van Lantman, toont het museum nu een selectie van de mooiste objecten van Lantman. Bij de expositie, die te zien is tot en met 1 februari 2015, verschijnt een publicatie in de reeks van Nederlandse kunstenaars uit het tijdperk rond 1900.

Technische virtusositeit

George Henri Lantman deed ervaring op bij de zilverfabriek van C.J. Begeer in Utrecht. Collega’s en kenners roemden Lantman om zijn technische virtuositeit. Van 1912 tot 1933 was hij als leraar edelsmeden verbonden aan de ‘Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam’. In zijn tijd nam Lantman aan een aantal belangrijke nationale en internationale tentoonstellingen deel, waaronder de vermaarde ‘Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes’ in Parijs in 1925. Door zijn vroege dood en  zijn tijdrovende werkwijze is het oeuvre van Lantman bescheiden en relatief onbekend gebleven. George Henri Lantman verdient meer bekendheid: hij behoort met zijn werk bij de top van de kunstenaars uit het tijdperk van Nieuwe Kunst en Art Deco. Het Drents Museum is daarom trots zijn werk in de schijnwerpers te kunnen zetten. Te zien zijn onder meer pendules versierd met kleurrijk email, verfijnd zilverwerk en en een gedecoreerde wierooklamp, veelal in de stijl van de Amsterdamse School.

Publicatie George Henri Lantman

Bij de expositie verschijnt de publicatie ‘George Henri Lantman 1875-1933’, een uitgave van WBOOKS-Zwolle. Geschreven door Adri Vermeer met bijdrage van Jan Jaap Heij onder redactie van Willemijn Lindenhovius. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum voor € 24,95.