Presentatie ‘Groeten uit Assen’ tijdens ledenavond Asser Historische Vereniging

DELEN

ASSEN – De Asser Historische Vereniging hield maandagavond in een bomvolle zaal haar ledenavond en presenteerde een bijzonder naslagwerk: “Groeten uit Assen”, honderd jaar veranderingen in de stad. Een boek met foto’s uit de periode 1900-1930 en nu, 2016.

Verantwoordelijk voor de inhoud is fotograaf Erik van Echten. Hij ging op zoek naar ongeveer honderd foto’s van vroeger en maakte anno 2016 dezelfde foto, op exact dezelfde locatie. De vader van Erik, Frits van Echten, maakte in 1999 het boek “Assen, Vroeger en Nu”. Erik had al eens, met collega-fotografen, “Groeten uit Groningen” en “Groeten uit Leeuwarden” samengesteld. Een boek “Groeten uit Assen” wilde hij nog graag toevoegen aan zijn lijstje. En dat heeft hij nu gerealiseerd.

Het is een echt fotoboek geworden. “Foto’s die het verhaal vertellen en weinig tekst”, aldus Erik van Echten. Kijken en vergelijken. De foto’s staan op groot formaat naast elkaar, zodat in één oogopslag de veranderingen te zien zijn. Het eerste exemplaar, eigenlijk de eerste twéé exemplaren, werden uitgereikt aan Jelle en Ruurd Vanderveen, van het gelijknamige warenhuis Vanderveen.

Ruurd Vanderveen begon zijn dankwoord met de opmerking dat geschiedenis een oneindig verhaal is, een verhaal zonder einde. En hij vervolgde met: “Honderd jaar, Groeten uit Assen, maar Vanderveen honderdtwintig jaar geleden aan de Varkensmarkt begonnen. Honderdtwintig jaar, nou ja, die twintig jaar kunnen we wel overbruggen, hè ?”. En daarna volgde een stuk geschiedenis over Assen en warenhuis Vanderveen.

Zoals op de achterkant van het boek staat geschreven: “Je staat op dezelfde plek, maar in een andere tijd. Iedereen kent de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude foto’s. Het verleden is verdwenen, maar is nog merkbaar in de details”. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Asser Historische Vereniging, het Drents Archief en Martin Hiemink.

Na de boekpresentatie was er een korte pauze. Na de pauze stond er een film op het programma over de overval op het Huis van Bewaring op 11 december 1944. Ademloos luisterden de aanwezigen naar de verhalen van overlevenden uit de oorlog. Geschiedenis, inderdaad een oneindig verhaal. Het werd de aanwezigen meer dan eens duidelijk: Deze verhalen moeten we blijven vertellen en mogen niet vergeten worden.

Mensen die hun leven op het spel hebben gezet om anderen te redden. Volwassen mannen maar ook jongens van net 19 jaar. De verhalen over de martelingen die ze hebben doorstaan zorgden voor enorme stilte tijdens de film. Na afloop werd daar door menigeen nog over verder gepraat. Het was een zeer zinvolle ledenavond, waar dit keer ook niet-leden van harte welkom waren. Velen hebben daar gebruik van gemaakt. De zaal in het Schakelveld was afgeladen vol.

Via de website van de Asser Historische Vereniging is meer informatie te vinden over het boek. Leden van de vereniging kunnen het boek t/m 31 december 2016 met vijf euro korting aanschaffen.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen