Presentatie Historie Vaart Assen valt in het water

DELEN

Presentatie Historie Vaart Assen valt in het water

Woensdagavond vond er in de bovenzaal van de bibliotheek in Assen een informatie avond plaats over de historie van de Vaart in Assen. Onder het motto “De Vaart is prachtig” stak woordvoerster van diverse ‘belanghebbenden’ Coby Zonderman-Huisjes van wal met haar pleidooi om de kop van de Vaart in Assen te laten hoe het is en er vooral geen pannenkoekschip af te meren.

Een verkapte bijeenkomst, want de aanwezigen dachten getrakteerd te worden op een avond historie van de Drentsche Hoofdvaart en met name de Vaart in Assen door onder anderen sprekers Wiegher Kerkmeijer van het Noordelijk Scheepvaart Museum en Rolf van der Mark, voorzitter van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB).

Niets bleek minder waar, een handje vol ‘belanghebbenden’ bevolkten de zaal en veel Assenaren en mensen uit de directe omgeving, die al snel opgewonden raakten van het feit dat het meer was dan een presentatieavond, namelijk een avond om te ageren en je ongenoegen te uitten over het feit dat Assen binnenkort wellicht een pannenkoekschip in de zwaaikom van de Vaart heeft liggen.

Coby Zonderman-Huisjes
Initiator Historie Vaart Assen Coby Zonderman-Huisjes © Nieuws in Assen

Het werd een politiek beladen avond, waarin men debat zou verwachten. Mevrouw Zonderman-Huisjes wist op vragen uit het publiek tactisch te handelen doch elke vraag af te kappen. Op de vraag “Wat is het doel van deze bijeenkomst” antwoordde Zonderman-Huisjes “We beleven elke dag historie en de Vaart is gewoon prachtig”. Het raakte spreekwoordelijk kant nog wal !

De bijeenkomst kreeg zelfs nog een nare bijval, daar niet alleen veel aanwezig publiek misleid werd om naar de zogenaamde presentatie over de Historie van de Vaart te komen luisteren, maar zelfs de voorzitter van de LVBHB was niet op de hoogte van het feit dat hij moest spreken voor publiek dat verschilden van mening en heftige discussies teweeg bracht.

Mevrouw Zonderman – Huisjes, bekend als ‘De Nacht Burgemeester van Assen’ is echter geen onbekende in de wereld van politieke knelpunten. Als bewoonster van de Vaart kwam ze afgelopen voorjaar nog in het nieuws dat het teruggeplaatste Kunstwerk ‘Het Filmdoek’ aan de Kop van De Vaart, weer weg moet aan de Vaart, maar ook in het verleden diende zij bezwaren in bij de gemeente Assen. In 2011 maakte ze met een brief aan het college nog haar verontrusting kenbaar over de plannen die voorzien in bebouwing, sloop en uitbreiding aan de westzijde van het Mercurius winkelcentrum. Het ging daarbij met name om het verwijderen van de overkapping van het Mercuriuscentrum.

Een bewogen avond, die niet bij iedereen in goede aarde viel, maar aan de kant van de ‘belanghebbende’ geheel in het water is gevallen.