Presentatie over Palestina, leven in bezet gebied

DELEN

Assen – Op vrijdag 1 december verzorgen Wim en Adrie Minnaard namens de organisatie Kairos Sabeel en de organisatie ‘Plant een olijfboom’ in PopUp-winkel Mooi Verhaal de presentatie Leven in bezet gebied, over hun ervaringen in Palestina.

‘Houd hoop levend, plant een olijfboom’
In de winter van 2012 woonde Wim Minnaard drie maanden in een klein Palestijns dorp om Palestijnen en Israëliërs te begeleiden bij hun geweldloos verzet tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden. Hij trok op met de plaatselijke bevolking en ondervond wat het is om te leven onder militaire bezetting. Een jaar later bezocht Wim opnieuw Israël en Palestina. Toen samen met zijn vrouw Adrie. Ze werkten mee aan de campagne ‘Houd hoop levend, plant een olijfboom’, en hielpen Palestijnse boeren met het planten van olijfbomen en een paar jaar later, in oktober 2015, hielpen ze de boeren bij het oogsten van olijven.

Voordrachten
Samen verzorgen ze nu voordrachten over hun ervaringen. Wim gaat vooral in op het leven in een Palestijns dorp. Adrie vertelt hoe het was om Palestijnse boeren te helpen met het planten van olijfbomen en het oogsten van olijven, en legt uit welke problemen de boeren in het dagelijkse werk ondervinden. Met foto’s en kaarten verduidelijken ze hun indrukken en ervaringen. Aan de orde komen: nederzettingen en geweld door kolonisten, landonteigening en beperking van bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking, en ook de bouw van de scheidingsmuur is één van de onderwerpen die wordt besproken.

Stichting Plant een olijfboom
‘Houd hoop levend – Plant een olijfboom!’ is een internationale campagne om door het planten van olijfbomen samen met Palestijnse boeren de hoop op een goede toekomst levend te houden. In Nederland vraagt Stichting Plant een Olijfboom aandacht voor deze campagne, en ondersteunt deze door bewustwordingswerk, sponsoren van bomen en begeleiden van reizen naar Palestina. Inmiddels zijn meer dan 20.000 olijfbomen gesponsord door mensen uit Nederland.

Stichting Kairos-Sabeel
Stichting Kairos-Sabeel Nederland staat voor gerechtigheid, vrede en verzoening in Palestina en Israël. Kairos-Sabeel Nederland moedigt iedereen aan zelf kennis te nemen van de situatie in Palestina en Israël en geeft de uitnodiging van Palestijnse christenen (Kom en zie!) graag door. Het verhaal van Palestijnse christenen en al die anderen die werken aan gerechtigheid en vrede in Palestina en Israël moet worden doorverteld.

De presentatie begint vrijdag 1 december om 15:00 uur en de toegang is gratis. PopUp-winkel Mooi Verhaal is gevestigd in ‘t Forum, naast Art Quake.

Tekst: Maurice Vos
Foto’s: Wim Minnaard