Presentatie “Waterboek van Assen”

DELEN

ASSEN – Van de oorspronkelijke lopen en diepen toen Assen nog niet bestond tot aan het opnieuw bevaarbaar maken van de waterwegen in de stad: alles komt aan bod in het ‘Waterboek van Assen’. Dit boek van de Asser Historische Vereniging verschijnt op 18 april a.s. Burgemeester Marco Out en wethouder Harmke Vlieg nemen de eerste exemplaren in ontvangst.

Het ‘Waterboek van Assen’ telt 192 pagina’s en omvat, zoals de titel al suggereert, een brede geschiedenis van het water in Assen. Het begint bij de oorspronkelijke lopen en diepen, waarvan nog enkele restanten te vinden zijn in en om de stad. Via de kloostertijd, toen de singels werden gegraven, gaat het boek verder naar het graven van de Asserwijk, het doortrekken van de Drentsche Hoofdvaart, de komst van het Noord-Willemskanaal en de hygiëne rond het watergebruik.

Later verdwenen de singels en de kolk. Een nieuw Noord-Willemskanaal om de stad heen maakte ook de bruggen en sluizen overbodig. Maar begin deze eeuw kwam een grote ommekeer: in plaats van het water verder uit de stad te weren, kwamen er plannen om het water weer bevaarbaar te maken. Het ‘Waterboek van Assen’ vertelt deze geschiedenis. Alle bruggen en sluizen komen aan bod. Ook de bedrijvigheid op en langs het water wordt getoond. Het boek bevat dan ook honderden foto’s.

De eerste exemplaren van het ‘Waterboek van Assen’ worden tijdens de ledenavond van de Asser Historische Vereniging op 18 april a.s. uitgereikt aan burgemeester Marco Out en wethouder Harmke Vlieg.

Vanaf 19 april is het boek voor maar € 18,- verkrijgbaar bij vrijwel alle Asser boekhandels. Tijdens de festiviteiten later dit jaar in verband met de opening van de Blauwe As (het project om het water door de stad opnieuw bevaarbaar te maken) is er eveneens een expositie met allerlei foto’s en informatie uit het boek te bezichtigen.

Foto: M. Babtist