Programma van Internationaal Filmfestival Assen is rond

DELEN

ASSEN – Op 11 en 12 maart 2017 vindt het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film plaats. Na maanden van hard werk is het volledige programma rond en deze week te vinden op www.filmfestivalassen.nl.

Het belooft een weekend te worden met een spraakmakend programma met films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan; er zijn nationale en internationale films, voorpremières, festivalfavorieten en arthouseparels. Het filmprogramma wordt verrijkt met inleidingen, vraaggesprekken en een aantal bijzondere samenwerkingen met verschillende partijen en er is ruimte voor muziek, amusement en eten. Kortom: een volledige festivalbeleving! De kaartverkoop start op 24 februari.

Pilaren van het programma

Voor de 37e editie van het festival is gekozen om het programma vorm te geven aan de hand van vier pilaren: Spotlight, een dwarsdoorsnede van hedendaags cinema gerealiseerd door vrouwelijk talent; World Views, waar verhalen uit andere culturen de aandacht krijgen; Gender Benders, over genderthematiek in de breedste zin van het woord; Podium, voor talentvolle beginnende filmmakers. Daarnaast wordt het filmprogramma omlijst door activiteiten onder de noemer Contour, met muziek en bijzondere performances.

Festivalhits en arthouseparels

Tijdens het festival worden er meer dan 50 films vertoond. Hieronder vallen enkele festivalfavorieten, zoals Moonlight, Het doet zo zeer en Noces, maar ook bijzondere documentaires zoals La Chana en Cameraperson en een aantal arthouseparels zoals The Handmaiden en The Fits. Het volledige programma is deze week te vinden op www.filmfestivalassen.nl.

Gastprogramma’s en samenwerkingen

Dit jaar zijn er tijdens het festival veel activiteiten die het filmprogramma verrijken. Zo hebben Rosan Breman, van de stichting Movies that Matter, en Géke Roelink, directeur van Filmhuis Den Haag, elk een gastprogramma samengesteld. Naar aanleiding van de tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 van het Drents Museum zal conservator Annemiek Rens een speciaal uitgekozen film toelichten.  In samenwerking met het COC Groningen en Drenthe wordt meer inzicht gegeven in de ervaringen van transgenders. Verder is een aantal regisseurs aanwezig voor toelichting, waaronder Heleen van Royen die debuteert met haar film Het doet zo zeer.