Referendum EU-verdrag Oekraïne 6 april

17 februari aanvang 19.30 uur in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk. Gratis toegang

DELEN
ASSEN – Het kan niemand zijn ontgaan. We gaan stemmen. Een referendum EU-verdrag Oekraïne, over de vraag of wij, Nederlanders, vinden dat Oekraïne verregaand politiek en economisch mag samenwerken met de EU.

Dat is de kern van het referendum dat op 6 april wordt gehouden.  De precieze vraag van het referendum is: ‘bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?’

De PvdA Assen en SP Assen geven een aftrap.  Ze halen hiervoor de landelijke Tweede Kamer kanonnen SP’er Harry van Bommel en PvdA’er Michiel Servaes naar Assen.

Tegenstanders (van de goedkeuringswet) vinden dat de democratie buiten spel is gezet omdat veel burgers geen grotere EU willen. Voorstanders wijzen erop dat er geen sprake is van uitbreiding van de EU maar slechts van samenwerking.  Sommigen zien de samenwerking met Oekraine zien als een buffer tegen Rusland. Anderen zien dat juist als een nieuwe provocatie aan het adres van Rusland.  En dan zijn er nog de geluiden over de corruptie, de wetteloosheid, de armoede enzovoorts.

Referendum EU-verdrag Oekraïne

Er zijn juristen die zeggen dat dit referendum zinloos is omdat de associatieovereenkomst is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer en niet meer kan worden teruggedraaid.

En dan was er nog EU voorzitter Juncker. Hij gooide olie op het vuur door te stellen dat het verwerpen van de associatieovereenkomst tot een continentale crisis kon leiden . Waarop half Nederland over hem heen viel.

Hoe zit het nou allemaal precies. Harry van Bommel en Michiel Servaes gaan er op woensdagavond 17 februari uitgebreid op in.  En, bijzonder, met een live Skype verbinding wordt Oekraïens parlementslid  Svitlana Zalishchuk geïnterviewd. Gedrieën  gaan ze proberen duidelijkheid te scheppen.  Hier alvast een begin van duidelijkheid: de SP is tegen de associatieovereenkomst, PvdA is  voor.

Referendum EU-verdrag Oekraïne. Aanvang om 19.30 in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk, eerste verdieping. Toegang is gratis.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen