Richard Louman verrast bij laatste Wintertriathlon Assen

DELEN

ASSEN – Niet Teun Sweere, maar Richard Louman uit Heelsum heeft de laatste Wintertriathlon Assen op zijn naam geschreven. Zaterdag klopte hij viervoudig winnaar Teun Sweere (Zevenbergen), die na 10 kilometer lopen, 50 kilometer fietsen en 40 kilometer schaatsen bleef steken op exact een halve minuut.

Sweere verspeelde de winst tijdens de wissel tussen het fietsen en het schaatsen. Waar de winnaar van verleden jaar daar 4 minuut 17 seconden over deed, wist Richard Louwman in die wisselzone een enorme tijdwinst te pakken door te wisselen in 3.31.

Deze 32e editie van de Wintertriathlon Assen was bijzonder spannend. Tot aan het eind maakten drie atleten nog kans op de winst. Richard Kramer uit Hoogkarspel wist zich via het lopen in een prima positie te manoeuvreren door tweede te worden achter Bob Hordijk uit Assen. Deze ging er tijdens zijn thuiswedstrijd als een haas vandoor, maar na het loopnummer haakte Hordijk tussentijds af, waardoor hij niet in de eindstand voor kwam. Tijdens het fietsen kwam Jeroen Lute (Zuid-Scharwoude) zich met de kop bemoeien, maar de bijna drie minuten achterstand die hij letterlijk had opgelopen, maakte hij bij lange na niet goed, terwijl Louman, Kramer en Sweere nauwelijks iets op elkaar toegaven tijdens het fietsen. Uiteindelijk kwam Louman als eerste het ijs op, Kramer als tweede en Sweere als derde.

Sweere gaf alles op zijn specialiteit het schaatsen, maar hoe hij ook terugvocht, in de laatste ronde wist hij alleen Richard Kramer nog te verschalken, maar Louman bleef bijna een schaatsronde voor. Dat de man uit Heelsum (Gelderland) Sweere wist te kloppen, was door weinigen vooraf voorzien. Hijzelf had er ook geen rekening mee gehouden op de hoogste trede van het podium te kunnen stappen. “Een podiumplek had ik wel op gehoopt, maar winnaar worden is boven verwachting.”

Het goede gevoel kwam toen hij na de wissel van fiets naar ijs met bijna een ronde voorsprong Teun Sweere pas het ijs op zag stappen. “Een ideale positie voor mij. Ik moest Sweere in de gaten houden en hem voor blijven en dat is gelukt. Ik heb hier wezenloos voor getraind.” Voor Louman was het de vijfde maal dat hij meedeed aan de Wintertriathlon Assen. In 2012 deed ik voor het laatst mee, tijdens het NK. Toen werd Durk Fabriek winnaar en ik vierde. Dat ik de laatste editie win is natuurlijk geweldig.”

Precies een halve minuut later kwam viervoudig winnaar Teun Sweere als tweede over de finish. In de laatste ronden had hij Richard Kramer het nakijken gegeven en daarmee toch nog de tweede plek gepakt, maar niet tot zijn tevredenheid. “Ik ga echt niet tweeënhalf uur sporten om met de tweede plek genoegen te nemen. Maar ik heb het zelf verknoeid tijdens de wissel. Ik wilde mijn schaatsen persé goed onderbinden. Ik heb me verkeken op de tijd waarmee ik daarmee bezig was. Wanneer je bijna een ronde achter ligt als je op de ijsbaan stapt, moet je wel heel goed kunnen schaatsen om de eerste man te passeren en voldoende afstand te nemen om alsnog te winnen. Louman is terechte winnaar, hij was aan het einde gewoon de beste.”

Lang reden Kramer en Sweere in dezelfde ronde op het ijs, met Kramer als tweede. Op de eindstreep waren de rollen omgekeerd en finishte Kramer 17 seconden later dan Sweere. De man die verleden jaar tweede werd, Martin Veenhuizen uit Tynaarlo, moest nu genoegen nemen met de vijfde plaats. Tijdens het lopen maakte Veenhuizen nog de derde tijd, maar moest op het fietsnummer en op het ijs genoegen nemen met achtste plekken.

Dames

Laura Gorter zegevierde bij de dames. De Utrechtse voltooide de drie afstanden in een totaaltijd van 2 uur 46 minuten en 49 seconden. Dat was in het overall-klassement goed voor de zestiende plaats. Geke Venema uit Easterlittens legde beslag op de tweede plaats bij de dames, maar moest ruim vijf minuten toegeven op Gorter. Als derde vrouw eindigde Eline Lute-Kuin uit Zuide-Scharwoude. Haar eindtijd was 2.53.42.

Estafette

Het team Fietsen & Koffie uit Hooghalen wist de estafette bij de Wintertriathlon Assen te winnen. Anno Huizenga, Sander Iwema en Jorrit van de Kant hadden op de eindstreep 1 minuut 12 seconden voorsprong op de naaste belagers: de mannen van Team Staphorst. Het was vooral Sander Iwema (Hooghalen) die de kastanjes uit het vuur sleepte voor Team Fietsen & Koffie. Op de fiets haalde hij alles uit de kast en daardoor kon Jorrit van de Kant met een ruime voorsprong het ijs op stappen. Van de Kant: “Sander heeft ontiegelijk goed gereden, daardoor hoefde ik alleen maar te kijken naar het team achter me. Daarin was het marathonschaatser Klaas de Weerd die er alles aan deed om ons te bedreigen, maar ik kon hem ruim achter me laten.”

Foto: Lisanne Snoek