Rijbewijs ingevorderd wegens te hard rijden

DELEN
Voetganger (73) ernstig gewond na aanrijding Smilde

De politie heeft zondagmiddag een 29-jarige automobilist uit Norg aangehouden na een snelheidsovertreding. De man reed over de Balkenweg in Assen en passeerde een snelheidscontrole. Hij reed daar met een snelheid van 120 km/u waar 50 km/u is toegestaan. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wanneer wordt uw rijbewijs ingevorderd?

De politie kan uw rijbewijs invorderen als u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als u veel te hard rijdt of als u teveel alcohol heeft gedronken. U kunt uw rijbewijs ook kwijtraken als u openstaande verkeersboetes heeft.

Redenen voor invordering rijbewijs

* U heeft een alcoholgehalte in uw bloed van meer dan 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille.
* U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).
* U rijdt 50 kilometer per uur of meer te hard. Op de bromfiets geldt dit bij 30 kilometer per uur of meer te hard rijden.

Beslissing invordering rijbewijs

Bij invordering stuurt de politie uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt. In de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent, mag u geen enkel motorvoertuig besturen. Ook niet als u een voertuig (bijvoorbeeld een trekker) nodig heeft voor uw werk.

Inhouding van het rijbewijs

De officier van justitie kan uw rijbewijs voor langere tijd inhouden. De inhouding van uw rijbewijs is een maatregel die geldt totdat uw zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de rechter te brengen.