Risico injectienaalden Terumo verwaarloosbaar

DELEN

ASSEN – GGD Drenthe stopte eind maart met het gebruik van injectienaalden van fabrikant Terumo. Dit naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag, waarin aandacht werd besteed aan de veiligheid van injectienaalden van Terumo.

GGD Drenthe maakte voor een aantal vaccinaties ook gebruik van deze naalden. Uit voorzorg adviseerde het RIVM om voorlopig andere injectienaalden te gebruiken voor vaccinaties.

Gevaar te verwaarlozen

Het mogelijke gezondheidsrisico van injectienaalden van Terumo en andere fabrikanten is verwaarloosbaar. Er is geen reden om deze injectienaalden niet te gebruiken. Wel moet Terumo de kwaliteitscontrole bij de productie en distributie van naalden verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en uit inspectiebezoeken aan de fabriek van Terumo in België.

Op 23 maart zond EenVandaag een reportage uit over mogelijke aanwezigheid van lijm in injectienaalden van Terumo. Dat was voor de IGZ aanleiding om het RIVM te laten onderzoeken of er gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van deze naalden. Een internationaal team inspecteerde de fabriek en het distributiecentrum van Terumo.

Uitkomsten onderzoek RIVM

Het RIVM heeft ruim 7000 injectienaalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In minder dan 1% van de onderzochte naalden zijn kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm gevonden. Er zijn geen volledig verstopte naalden gevonden en ook geen naalden met vloeibare, niet-uitgeharde lijm. Samen met Britse en Belgische experts heeft het RIVM onderzocht of lijm in de naalden een mogelijk gezondheidsrisico is. De conclusie is dat dit risico verwaarloosbaar is. Ook van de stoffen in de lijm is geen gezondheidsschade te verwachten.

Behalve kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm zijn ook plasticdeeltjes gevonden in de naalden van verschillende fabrikanten. Bij het doorspoelen van de naalden blijken zeer kleine aantallen deeltjes vrij te komen. Deze zijn niet met een microscoop te zien. De hoeveelheid deeltjes blijft echter onder de norm die geldt voor vloeistoffen die geïnjecteerd worden. Daarom is ook hiervan geen gezondheidsschade te verwachten.