RIVM waarschuwt omtrent gebruik kleurpoeders

DELEN

Assen – Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) vormen de kleurpoeders die tijdens een color run naar hardlopende deelnemers worden gegooid een risico voor de gezondheid. Het RIVM raadt in een adviesrapport het gebruik van de kleurenpoeders tijdens evenementen vanuit een ‘gezondheidskundig oogpunt’ af. Zo zou het poeder kunnen leiden tot mogelijke luchtwegklachten, oog- en huidirritatie.

In maart 2016 kreeg het RIVM van de Brandweer Amsterdam-Amstelland het verzoek om onderzoek te doen naar kleurenpoeders bij evenementen. Aanleiding voor dit onderzoek is het rapport “Brandproeven kleurpoeder” uit 2015 waaruit bleek dat sommige kleurenpoeders kunnen leiden tot brand(explosies) en stofexplosies. Op You Tube is een filmpje te bekijken waarin de brandweer waarschuwt voor brandgevaar bij Color Runs.

Volgens het RIVM vormen luchtwegklachten het grootste risico, omdat de poeders uit een hoge concentratie zeer kleine stofdeeltjes bestaan, die mensen tijdens het rennen inademen.

Luchtwegen
In het rapport schrijft het instituut dat dergelijke fijnstofconcentraties kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, zeker bij mensen met luchtwegaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Ook kunnen deelnemers aan het hardloopevenement last krijgen van oog- en huidklachten. Daarbij verwijst het RIVM naar India, waar de kleurenpoederevenementen hun oorsprong hebben. In India worden zeer ernstige oog- en huidklachten gemeld. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door de kleurstoffen die ofwel vervuild zijn of zware metalen bevatten.

Om te voorkomen dat vervuilde poeders ook in Nederland worden gebruikt, adviseert het RIVM om alleen aantoonbaar goedgekeurde levensmiddelenkleurstoffen te gebruiken. Ook wordt geadviseerd om een mondkapje en beschermbril te dragen en na het evenement te douchen. Verder wordt afgeraden om het poeder direct in het gezicht van deelnemers te gooien.

Color Run
Bij color runs gaat het niet om de hardloopprestatie en wordt over de vijf kilometer geen tijdregistratie bijgehouden. Het draait bij het evenement om de beleving, waarbij de renners iedere kilometer met een andere kleur poeder worden bestrooid.

Het hardloopevenement is ontstaan vanuit het Holifeest in India. Dit hindoeïstische lentefeest wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd met dans en zang, waarbij met gekleurd poeder gegooid wordt. In 2011 werd The Color Run door de Amerikaanse Travis Snyder opgericht.

In 2015 kregen deelnemers van The Crazy Color Run in Leeuwarden te maken met een onaangename verrassing, toen zij de kleur niet meer uit hun haren konden wassen. Het bedrijf dat de verf voor de Color Run had geleverd zei dat het verkeerde poeder voor het evenement gebruikt was. In Assen werd de Color Run ook diverse keren georganiseerd. Deze organisatie, Color Sensation, heeft geen poederruns meer in het assortiment.

Bron: NOS