Formule 1 aanval op ronderecord TT Circuit Assen

DELEN

ASSEN – Dat Formule 1-auto’s doorgaans een stuk sneller rond gaan dan een motorfiets is bij de meeste fans wel bekend. Vier wielen en de nodige neerwaartse druk, met dank aan de vleugels op een Formule 1-auto, zorgen voor betere acceleratie, meer remkracht en een hogere bochtensnelheid.

Op het TT Circuit Assen vertaalt zich dat in een verschil van zo’n 14 seconden tussen de snelste raceronde op een MotoGP machine en de snelste tijd gezet in een Formule 1-auto. De laatste ‘grote autorace’ op Assen was de Dutch Champcar Grand Prix in 2007 en het destijds door Dan Clarke in de wedstrijd gazette ronderecord bleef bijna 10 jaar staan. Totdat Ingo Gerstl twee jaar geleden tijdens de GAMMA Racing Day in een ‘oude’ auto van 4-voudig wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel een rondetijd van 1.19.371 op de klokken wist te toveren.

‘Ultimate Lap Record’

Waar het officiële ronderecord in de race gezet moet worden, is de ultieme snelste ronde nog altijd in handen van de toenmalige Champcarkampioen Sébastien Bourdais. Hij kwalificeerde zich in 2007 voor de Dutch Champcar Grand Prix met een 1.18.765. Hoewel er daarna verscheidene Formule 1-demonstraties op Assen zijn geweest, werden daarvan nooit rondetijden gemeten. Reden voor de voormalig BOSS GP-coureur Klaas Zwart om tijdens de 2018-editie van de GAMMA Racing Day een aanval te doen op het ‘Ultimate Lap Record’. De man die aan de wieg stond van de BOSS GP-klasse krijgt daarvoor een beperkt aantal ronden ter beschikking.

Klaas Zwart

Zwart tekende met zijn ex Mark Webber Jaguar R5 vorig jaar voor de meest opzienbarende crash van het weekend door achterstevoren en compleet los van het asfalt de ‘barriers’ in te schieten. Voor de vermogende zakenman, afkomstig uit het Friese Wergea, was de zware crash aanleiding om zich voorlopig uit de competitie terug te trekken en zijn aandelen over te doen aan de Oostenrijker Gerstl. Maar als je eigenaar bent van een Formule 1-auto én een eigen racecircuit in Spanje, dan blijft de prestatiedrang ongekend hoog. Zwart bezit meerdere baanrecords, onder meer in het Tsjechische Most en op Zandvoort. In oktober vorig jaar verbrak hij op het Spaanse Jarama circuit het record gezet door Ferrari Formule 1-coureur Marc Gene met een halve seconde.

Klaas Zwart: ”ik geloof serieus dat ik de snelste ronde ooit op Assen van ruim 10 jaar geleden kan verbreken. Twee jaar geleden kwalificeerde ik al eens met een 1.18.9 met een voor huidige begrippen slechte motor en slechte banden. Toen Ingo mij vorig jaar aan alle kanten omver blies in zijn Toro Rosso, kwam aan het licht dat hij van motorenfabrikant Cosworth een andere ‘mapping’ voor de software had ontvangen. Het betreft een instelling die speciaal voor de Formule 1-teams werd geschreven en waar ik nu de hand op heb weten te leggen. De auto draait hiermee tot wel 19.000 toeren per minuut, 2.000 toeren meer dan standaard toegestaan. De Jaguar R5 F1 komt daarmee op ruim 920 Pk uit. In combinatie met het GP2-rubber van Pirelli ga ik er vanuit dat ik de absoluut snelste rondetijd ooit op Assen kan verbeteren.”