Ruilwinkel in het voormalige Mercuriustheater

DELEN

ASSEN – “Eindelijk weer nieuwe kleren … ”. Een kreet die te lezen staat op de Facebookgroep Wij ruilen en geven weg. Antje Rhijnsburger-Knol begon in februari 2015 met deze ruilgroep om een stuk armoede te bestrijden.

Uit eigen ervaring weet ze dat het soms lastig is om de eindjes aan elkaar te knopen. Nét teveel inkomen om gebruik te kunnen maken van de voedselbank, en net te wéinig inkomen om fatsoenlijk rond te komen.

Ieder dubbeltje omdraaien, vaak Nee moeten zeggen tegen je kind, kleding dragen totdat het echt uit elkaar valt, brood eten omdat een warme maaltijd teveel geld kost. Armoede. Zij kent het en kan zich daarom zo goed verplaatsen in mensen in dezelfde situatie.

Altijd dacht Antje: “Als ik ooit de mogelijkheid heb om iets te doen voor mensen die nergens terecht kunnen, dan gá ik dat doen”. En zo ontstond haar concept van Wij ruilen en geven weg.
Er werd kleding ingezameld en vervolgens weer verstrekt aan mensen die het hard nodig hebben. Totdat ze bedacht om een kleine boodschap (een pak melk, een zak macaroni etc.) voor de kleding te vragen. Van deze boodschappen maakte ze voedselpakketten voor de minima. Zo sneed het mes aan twee kanten.

Lange tijd ging de ruilhandel, via de Facebookgroep, vanuit haar eigen huis, totdat ze in april van dit jaar de beschikking kreeg over een kleine ruimte in het voormalige Mercuriustheater.

Nu zes maanden later groeide ze ook uit dit jasje. Veel inbreng en veel vraag zorgden ervoor dat de huidige ruimte te klein werd. De kledingrekken stonden strak naast elkaar, de klanten moesten vervolgens schouder aan schouder schuifelen in de ruimte.
De situatie was niet meer werkbaar voor Antje en haar vrijwilligersteam.

Afgelopen week maakte ze de overstap naar de grote zaal in het Mercuriustheater. Deze ruimte stond nog leeg en mocht ook worden gehuurd. De hele week werkte het team ontzettend hard om de ruimte in te richten. Er werden nieuwe kledingrekken aangeschaft met ondersteuning van Mijn Buurt Assen. Mijn Buurt Assen is gericht op het versterken van de woon- en leefomstandigheden van de buurt. Het concept van Antje past prima in deze visie.

Donderdagavond was de ruilwinkel voor het eerst geopend in de nieuwe grote zaal. Als openingsstunt mochten tien gezinnen gratis shoppen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. En dánkbaar zijn de mensen, gezien de opmerkingen op de Facebookgroep.

“Ik wil jullie nogmaals hartelijk bedanken voor het gratis shoppen. Ik en mijn dochter zijn super geslaagd. Eindelijk weer nieuwe kleren en wat leuke spulletjes in huis. Nogmaals dank jullie wel”, “Wauw wat een ruimte zeg in het nieuwe gedeelte en wat overzichtelijk, even heerlijk geshopt voor mezelf en me ventje wij zijn er onwijs blij mee, heel erg bedankt. Vrijwilligers dikke pluim voor jullie harde werken”, “Gisteren voor ieder wat gevonden en zijn er super blij mee dankjewel dat ik mijn tas gratis mocht vullen”. Antje voorziet duidelijk in een behoefte.

In de loop van de avond zat Antje op het podium voor zich uit te staren. Onder de indruk van de vele mensen die het pand hadden bezocht en wat er was gerealiseerd door het team. Zwijgend observeerde ze alles. Dankbaar en trots op haar ‘kindje’, de ruilwinkel. “Maar zonder mijn vrijwilligers red ik het niet. We hebben een fantastisch team”, laat ze nog weten.

Andere nieuwtjes

– Tijdelijke actie, nog goedkoper shoppen: Vier kledingstukken halen en slechts één betalen. Dus voor een pak melk kan men al een complete outfit shoppen.
– Voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest (26 november a.s.) in het Markehuus liggen de inschrijfformulieren klaar in het pand. Geef uw kinderen (0 t/m 12 jaar) snel op, want er geldt een maximum van 75 kinderen.
– Regelmatig is er op maandagmiddag een gediplomeerde kapper aanwezig in het pand. Knippen kost je ongeveer vijf euro aan boodschappen.

Inbreng van nette kleding is van harte welkom. U steunt er een goed sociaal doel mee. Armoede bestaat helaas nog steeds.

Openingstijden: maandagmiddag van 14:00 – 16:00 uur / donderdagavond van 19:00 – 21:00 uur

Adres: Prins Bernhardstraat 1, 9402 AR Assen (voormalige Mercuriustheater, ingang straatzijde bij de fietsenrekken)