Ruurd Vanderveen overleden

DELEN

Assen – Afgelopen donderdag overleed Ruurd Vanderveen, oud-directeur van Warenhuis Vanderveen in Assen.

Op de website van Warenhuis Vanderveen staat de geschiedenis van het warenhuis te lezen:

Van kofschip tot winkelparadijs

Eind 19e eeuw sloeg het noodlot toe bij de zeemansfamilie Oldenburger uit Nieuwe Pekela. Vader Jan Alberts Oldenburger, kapitein op het kofschip ‘De Harmonie’, verging op de Oostzee met man en muis. Weduwe Doetje stond voor de zware taak haar gezin met zeven kinderen uit eigen inkomsten groot te brengen. Haar tweede dochter, Antje, toog naar Assen, trouwde met Bareld van der Veen en startte in 1897 een manufacturenwinkel aan de Varkensmarkt. Haar grote droom was om haar winkel uit te bouwen tot een aansprekend warenhuis, zo een als ze al passagierend tijdens reizen met haar vader had gezien in steden als Riga, Sint Petersburg en Liverpool.

Een Canadese militair uit het geallieerde leger inspireerde de familie in 1945 tot het uitbouwen naar een ‘huge department store’, één in de traditie van de fameuze Parijse warenhuizen, maar georganiseerd volgens de Amerikaanse ‘joint venture’. Na aanvankelijke emigratieplannen, waarbij de namen van zaak en familie alvast werden ‘veramerikaniseerd’ van Van der Veen naar Vanderveen, werd besloten de winkel in Assen fors uit te breiden. Stukje bij beetje bouwden de volgende generaties aan Antjes droom, leidend tot een modern shop-in-shop totaalwarenhuis met zestig afdelingen, één van de grootste en meest innovatieve warenhuizen van Nederland.

Vandaag de dag beslaat Warenhuis Vanderveen Assen maar liefst 17.000 m² verkoopvloeroppervlak en behoort het tot de top 3 van grootste warenhuizen van Nederland. De zestig afdelingen vormen samen het shop-in-shop winkelparadijs, met álle keus van de wereld in mode & beauty, vrije tijd, wonen, horeca & vers en diensten.

Oneindig verhaal
In oktober 2016 werd tijdens de ledenavond van de Asser Historische Vereniging het boek “Groeten uit Assen” gepresenteerd. De eerste twee exemplaren werden uitgereikt aan de broers Jelle en Ruurd Vanderveen. Ruurd begon zijn dankwoord met de opmerking dat geschiedenis een oneindig verhaal is, een verhaal zonder einde. En hij vervolgde met: “Honderd jaar … Groeten uit Assen, maar Vanderveen … honderdtwintig jaar geleden aan de Varkensmarkt begonnen. Honderdtwintig jaar, nou ja, die twintig jaar kunnen we wel overbruggen, hè ?”.

Geschiedenis, een oneindig verhaal. Ruurd Vanderveen kon zelf ook oneindig over de geschiedenis vertellen. Zijn verhalen waren oneindig en zullen na zijn overlijden ongetwijfeld oneindig verder worden verteld. Ruurd Vanderveen werd 76 jaar.