SAS veteraan (94) aanwezig bij Operatie Amherst herdenking Assen

DELEN




ASSEN – Vanmorgen was de jaarlijkse herdenking bij het Amherst-monument aan de Vaart ZZ in Assen. Bij de herdenking aan de Vaart waren ook een aantal Nederlandse veteranen en leerlingen van het Nassau College uit Assen aanwezig.

Het Nassau College heeft het Amherst-monument geadopteerd en een groep leerlingen organiseert elk jaar een herdenking.

Speciale gast was de 94-jarige Franse SAS parachutist die 71 jaar geleden in Drenthe vocht voor onze bevrijding. De Franse veteraan herdenkt jaarlijks de 33 gesneuvelde Franse SAS parachutisten die tijdens ‘Operatie Amherst’ hun leven gaven voor onze bevrijding.

Vorig jaar waren nog zes Amherst-veteranen in Assen bij de herdenking. Het overgrote deel kan helaas niet meer reizen en een aantal zijn er overleden. De 94-jarige Maurice le Noury, die in april ‘45 in Spier vocht was enthousiast en wederom onder de indruk weer in Assen te zijn.

Operatie Amherst Monument Assen

Het monument werd in 1985 opgericht, ter nagedachtenis aan de 33 gesneuvelde Franse SAS-parachutisten die tijdens ‘Amherst’ (7-14 april 1945) hun leven gaven voor onze bevrijding. Tijdens deze operatie landden ruim 700 para’s op 47 verschillende locaties, die hoofdzakelijk in Drenthe lagen. In felle gevechten met de Duitsers hebben zij de weg voorbereid voor het Canadees-Poolse offensief, dat enkele dagen later volgde.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen