Scenische Matthäus-Passion door Luthers Bach Ensemble

DELEN
Scenische Matthäus-Passion door Luthers Bach Ensemble

ASSEN – Van 5 tot 8 maart voert het Luthers Bach Ensemble een bijzondere Matthäus-Passion uit op vier locaties in Noord-Nederland . Bijzondere uitvoeringen van Bachs grootste en meeslependste werk die u beslist niet mag missen!

De Matthäus-Passion, een door Johann Sebastian Bach geschreven oratorium, bevat in zowel de teksten als de muziek veel dramatische, opera-achtige elementen. Het bekende werk is te typeren als een meeslepend verhaal met een grote spanningsboog; een verhaal over een onafwendbaar lot. Normaal gesproken is een uitvoering van de Matthäus een vrij statische gebeurtenis. Het publiek beleeft het verhaal van het lijden en sterven van Jezus mee door te luisteren naar de evangelist, de overige solisten, het orkest en het koor.

Het Luthers Bach Ensemble (LBE) voegt aan de komende Matthäus-uitvoeringen theatrale elementen toe. In een scenische Matthäus vervullen het koor en (met name) de solisten van het LBE niet alleen een zangersrol, maar zijn zij ook acteurs. De zangers zingen hun partijen uit het hoofd. Het wordt geen muziektheater, de enscenering blijft sober. Er is wel sprake van het uitlichten van bepaalde personages, waarbij kleding en kleuren de karakters accentueren. Hierdoor beleven de toeschouwers het verhaal intenser en krijgt de muziek meer betekenis.

Deze semi-scenische uitvoering van Bachs meesterwerk staat onder regie van Jos Visscher. Hij heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op het schrijven en regisseren van muziektheater. Zo maakte hij in samenwerking met Jan Misdom en het Misdom Consort vier kameropera’s.

Het LBE kiest voor een opzet met solisten, koor en orkest zoals de oude Bach dat ook deed. De solisten zingen mee in beide (klein bezette) koren. Met zijn eigen onvolprezen barokorkest staat het LBE garant voor een viertal uitvoeringen van formaat.

Wanneer

Donderdag 5 maart 19.30 uur Petrus & Pauluskerk, Loppersum (Kerkpad 1)
Vrijdag 6 maart 19.30 uur Jozefkerk, Assen (Kerkplein 1)
Zaterdag 7 maart 19.30 uur Der Aa-kerk Groningen (Akerkhof 2)
Zondag 8 maart 15.00 uur Kruiskerk Burgum (Nieuwstad 5)

Kaarten

www.luthersbachensemble.nl of via 06 149 22 638 (ma-wo-vr tussen 18-21 uur).
Groningen: boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53.
Assen: Warenhuis Vanderveen Koopmansplein 16.