Schaapskudde Assen weer naar de winterstalling

DELEN

ASSEN – Sinds een aantal jaren worden schapen ingezet om de Landjes in Marsdijk te onderhouden. De keuze is op schapen, in plaats van machines, gevallen, omdat machines te diepe sporen achterlaten in het natte en drassige landschap.

De schapen lopen hier onder begeleiding van herders van Landschapsbeheer het Witterveld. Deze stadsbegrazing heeft zijn nut bewezen in het groenonderhoud, maar heeft ook zeer zeker een educatieve en toeristische meerwaarde.

In de periode van 15 april tot 1 november zijn de schapen aanwezig op de Landjes. Daarna gaan ze naar de winterstalling op het Witterveld. Dit betekent niet dat ze vanaf 1 november binnen zullen staan, ze kunnen uiteraard ook buiten blijven grazen. Voorgaande jaren werden de schapen vervoerd met veewagens. Dit jaar is er voor het eerst gekozen om de tocht wandelend af te leggen. De tocht ging dwars door de binnenstad en hield ruim een uur rust op de Brink voor het Drents museum.

Herders, schapen en de honden lieten een mooi samenspel zien. Als een echte kudde, schaap aan schaap, werden ze door de honden naar het grasveld gedreven. Dit schouwspel herhaalde zich een paar keer, toen een aantal schapen probeerde de kudde te verlaten. Als er één schaap over de bekende dam is, volgen er meer, dus de hond kwam meteen weer in actie. In een mooie ronde cirkel wachtten ze vervolgens gedwee op het vervolg van de rit.

De kudde heeft bovendien een echt knuffelschaap in zijn midden, vertelde de herder. Eén schaap laat zich dolgraag knuffelen, zoekt uit zichzelf ook de aandacht en geniet van het aaien. Het verhaal van de herder werd al snel bevestigd, toen een meisje met haar hoofd op het schaap ging liggen. Stilletjes bleef het schaap staan, genietend van de aandacht van het meisje.

Wethouder Ruud Wiersema, die e.e.a. in zijn portefeuille heeft, kreeg als dank een attentie uitgereikt, namelijk een kunstwerk bestaande uit een aantal schapen, gemaakt door kunstenares Roelanda uit Bovensmilde.

Rond 13.00 uur vertrok de kudde voor de rest van de tocht richting het Witterveld. De tocht is, volgens Caroline Visser, zeer voorspoedig verlopen voor de 275 schapen. Honden en schapen hebben, samen met de herders en de vrijwilligers, uitstekend samengewerkt en deze tocht zal volgend jaar zeker een vervolg krijgen.

En de schapen grazen ondertussen heerlijk, in de mist, op het Witterveld, in afwachting van de lammetjes die zullen komen. Want er zijn zeker lammetjes onderweg, volgens de herder.

Foto en tekst © M. Babtist – Spiegelgrafie