Schaapskudde Witterveld wandelt zondag 4 november weer dwars door de stad

DELEN

Assen – Beekdallandschap De Landjes in Marsdijk wordt al diverse jaren onderhouden door de schapen van Landschapsbeheer Het Witterveld. De schapen van Ron Rogaar en Caroline Visser grazen hier in de periode van april tot november. Aanstaande zondag 4 november vertrekken ze weer, lopend, naar hun winterverblijf op het Witterveld. Ze maken een wandeling dwars door de binnenstad van Assen. Rond 13:00 uur worden ze verwacht op de Brink voor het Drents Museum.

Stadsbegrazing
Sinds april 2012 is de Gemeente Assen gestart met stadsbegrazing op De Landjes. Machines laten te diepe sporen achter in het natte, drassige, landschap. De schapen lopen hier onder begeleiding van herders van Landschapsbeheer het Witterveld. ‘s Avonds en in het weekend verblijven de schapen in een weide nabij Loon.

Stadsbegrazing in Marsdijk

Educatief
Deze stadsbegrazing heeft zijn nut bewezen in het groenonderhoud, maar heeft ook zeer zeker een educatieve en toeristische meerwaarde. De kudde in Marsdijk wordt regelmatig bezocht door geïnteresseerde mensen.

Foto oktober 2017, De schapen, dwars door de stad

Rond 13:00 uur op de Brink
Zondag 4 november rond half twaalf zal de kudde schapen vertrekken bij het nachtweide in Loon. Ze worden rond 13:00 uur verwacht op de Brink in Assen waar ze een korte rustpauze zullen houden. Bezoekers aan de binnenstad van Assen kunnen dan genieten van een bijzonder tafereel. Grazende schapen op de Brink voor het Drents Museum zie je nu eenmaal niet iedere dag. Er is voldoende gelegenheid om foto’s te maken en vragen te stellen. Ron Rogaar, Caroline Visser en medewerkers van Landschapsbeheer Het Witterveld zullen de schaapskudde begeleiden op hun wandeling van Loon naar het winterverblijf op het Witterveld.

De kudde op de Brink in Assen

Op de website van Landschapsbeheer Het Witterveld en Bordercolliekennel d’Ambrises & Whitemoorborders is meer informatie over het bedrijf te vinden;

Caroline Visser, tijdens een wedstrijd schapendrijven

“In 2006 zijn we gestart met het geven van schapendrijflessen, clinics, het fokken van bordercollie pups, demonstraties, verkoop van hondenvoer en het beheer van natuurgebied het Witterveld met schapen en runderen. In de loop der jaren zijn onze activiteiten uitgebreid. Zo geven we workshops, teambuildingsessies, bedrijfstrainingen en- uitjes en kinderfeestjes”.

Projecten Landschapsbeheer Het Witterveld
* De Landjes in Marsdijk; Hier lopen alle werkdagen van 08:30 – 16:30 uur zo’n 250 schapen
* Recreatiepark Zeijerpark nabij Kloosterveen; Deze schapen staan in een vast raster waar bezoekers langs de schapen kunnen lopen.
* Beschermd Natuurterrein Het Witterveld; Dit terrein beheren zij met koeien en schapen.
* Begrazing Provinciehuis, afgelopen juni 2018 werd ook deze begrazing toegewezen aan Landschapsbeheer Het Witterveld. De evaluatie van het project is zeer positief verlopen met de toezegging dat men ook in 2019 de opdracht voor de begrazing zal ontvangen.

Begrazing op het Witterveld

(Gewijzigde) Route zondag 4 november
Loon – Lonerweg – Het Palet – Rolderhoofdweg (tunnel) – Rolderstraat – Javastraat – Noordersingel – Brinkstraat – Brink – Torenlaan – Nassaulaan – Hoofdlaan – Nicolaas Beetsstraat – Witterstraat – Westerwoldestraat – Witterhoofdweg – Witten – cafe van Veen-fietspad.

De schaapskudde bij de Roldertunnel

Omstreeks 15.00 uur bereiken de schapen hun verblijf aan de Witterweg. Op de Brink houdt de kudde om 13:00 uur een half uur rust.

Even opletten dus: In verband met werkzaamheden aan de tunnel bij Baggelhuizen loopt de kudde een gewijzigde route.

Tekst en foto’s: M. Babtist