Schapen in Asser wijken Kloosterveen en Marsdijk

DELEN

ASSEN – Per 1 april lopen er weer 200 schapen in recreatiegebied Zeijerveld in Kloosterveen.De schapen lopen vrij rond binnen een afgerasterd gebied. Zij verblijven daar dag en nacht zonder herder. Bezoekers  kunnen door het gebied wandelen maar wel zonder hond.

Elke dag worden de schapen gecontroleerd en zondig behandeld door de herders van Landschapsbeheer het Witterveld met hun bordercollies.

Schaapskudde Marsdijk

Vanaf maandag 13 april komen ook 250 schapen grazen in beekdallandschap De Landjes in Marsdijk. Later in het seizoen, afhankelijk van de weersomstandigheden, wordt de kudde aangevuld tot 350 dieren. Van maandag tot en met vrijdag loopt om 8.30 uur de schaapskudde over de Peeloërweg/Marsdijk  onder het viaduct langs het Noord Willems kanaal onder begeleiding van de herder Roy Terpstra en zijn drie bordercollies Moss, Colin en Sky. Roy is afgelopen jaar tweevoudig Nederlands Kampioen schapendrijven geworden met zijn honden Colin en Sky. Op de woensdagen loopt hulpherder Willem de Vente met zijn bordercollies Sen en Maid.

Verkeer

Houdt u als automobilist of andere weggebruiker rekening met de schapen en  honden die gebruik maken van de Peeloërweg/Marsdijk tussen 8.00 tot 9.00 uur en 16.00 tot 17.00 uur.

Meer plantensoorten door de schapen

Beekdallandschap De Landjes is een zeer nat gebied. Dat betekent dat het voor zware machines moeilijk is om dit te onderhouden is. Daarom is er voor gekozen schapen het terrein te laten afgrazen.
Schapen eten gras en kruiden, verschalen de grond daardoor kunnen meerdere planten en kruiden tot bloei komen. Schapen nemen  zaden mee via hun vacht en poten waardoor plantensoorten zich makkelijk kunnen verspreiden.

Afval

Laat in beide gebieden geen afval achter. Zowel schapen en honden lopen regelmatig kreupel door rondslingerend glas. Het eten van plastic kan dodelijk zijn voor de schapen.

Schaapscheerders feest 21 juni

Op 21 juni organiseert Landschapbeheer het Witterveld een schaapscheerdersfeest op de Landjes in Marsdijk (naast de fietsbrug) van 13.00 uur tot 16.00 uur. Zij geven verschillende demonstraties zoals schapendrijven,-wol spinnen en natuurlijk schapenscheren. Lokale winkeliers staan er met verschillende producten en lekkernijen.