Schilderij Karel Appel ontdekt in Drents Museum Assen

DELEN

ASSEN – Tijdens opnames van Tussen Kunst en Kitsch is een vroeg werk van Cobra-kunstenaar Karel Appel ontdekt. Schilderijenexpert Richard ter Borg deed de vondst in het Drents Museum in Assen. De huidige eigenaar kocht het werk, een reliëf van een kindfiguur, op het Waterlooplein in Amsterdam.

Karel Appel voor vijf gulden

In de eerste aflevering, vanuit het Drents Museum in Assen, wordt meteen een bijzondere vondst gedaan. Expert Richard ter Borg ontdekt een heel vroeg reliëf van niemand minder dan Karel Appel. Het werk stamt uit circa 1948, een periode waarin de kunstenaar straatarm was en zelfs alles in zijn huis sloopte om maar te kunnen werken. Appel schilderde in die tijd vooral kindfiguren, zoals deze, en er waren nog maar weinig mensen die begrip hadden voor zijn werk.

De eigenaren hebben het kunstwerk gekocht op het Waterlooplein in Amsterdam, waarschijnlijk van de kunstenaar zelf voor slechts vijf gulden !

Uitzending Kunst en Kitsch Drents Museum Assen

De ontdekking is woensdagavond te zien op NPO1, in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch die AVROTROS uitzendt. „Ik heb prachtige kunstobjecten langs zien komen en ook genoeg kitsch. Maar vooral heb ik boeiende, geestige en indrukwekkende verhalen gehoord”, zegt presentator Frits Sissing, de opvolger van Nelleke van der Krogt.

Foto: AVROTROS – Kunst en Kitsch