Scholieren in Assen ‘Zet je fiets goed op slot’

DELEN

ASSEN – Fietsendieven hebben gisteren hun slag geslagen op het Dr. Nassau College. Zes fietsen verdwenen spoorloos uit de ‘rekken’ van het college aan de Industrieweg in Assen. Uit onderzoek blijkt echter dat scholieren hun fiets veelal niet op slot zetten, of dat de fiets niet is voorzien van een deugdelijk slot.

Eind vorig jaar hield de politie in Assen nog een campagne ‘Fiets op Slot’. Het streven was een afname van het aantal diefstallen met de helft, of dit streven is gehaald is te betwijfelen, want volgens de cijfers van het AVC (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit) staat de tellen inmiddels al op 2332 gestolen fietsen in Noord- Nederland waarvan ook aangifte is gedaan bij de politie.

Fietsdiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Doe altijd aangifte als een fiets wordt gestolen. Aangifte doen heeft het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken kan de politie dan een extra oogje in het zeil houden of lokfietsen inzetten.

Nog geen kwart van de slachtoffers van fietsdiefstal doet daarvan aangifte. Het afgelopen jaar meldden zich 110.202 mensen bij de politie om hun rijwiel als gestolen op te geven, maar instanties gaan er van uit dat het daadwerkelijke aantal rond de 450.000 ligt.

Preventie tips

•De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Stalt u uw fiets voor langere tijd? Maak dan ten minste het frame vast.

•Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal.

•Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.

•Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot.

•Een beugelslot kunt u het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.